Vláda slibuje levnější potraviny. Ekonomové o tom pochybují

"Potraviny jsme přesunuli do sníženého DPH, dostalo se nám ujištění, že to bude mít konkrétní dopad na ceny potravin." Tímto výrokem dal premiér Petr Fiala (ODS) Čechům naději, že by od ledna mohly být potraviny v obchodech o tři procentní body levnější. Ekonomové to ale tak růžově nevidí.

"Máte pořád u potravin inflaci 9,8 procenta. Jak poznáte, že o ty tři procenta je to zdražení menší nebo větší? Vždycky takové ty snahy 'snižte DPH' nebo 'snižte spotřební daň' nefungují. V té ceně se to nikdy směrem dolů moc nepropisuje," řekla ekonomka a komentátorka portálu Echo24 Lenka Zlámalová.

"Ono je vždycky problém očekávat velké snížení, když ty ceny některých položek mohou dál postupně růst," uvedl datový analytik společnosti Datarun Petr Bartoň.

[chooze:article;value:521421]

​Odborníci se také obávají toho, že by mohli obchodníci ke konci roku uměle navyšovat ceny. "Když si vezmeme například čerpací stanice, tak tam se ukázalo, že pokud se mělo očekávat nějaké zlevnění, je možné, že se prostě nejdříve pořádně zdraží, aby se následně mohlo mírně zlevnit. Ale to pak bude sleva, která není zadarmo," prohlásil komentátor portálu Novinky.cz Thomas Kulidakis.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) tak připouští, že si stát na obchodní řetězce na konci roku i přes jejich slib posvítí. "Měli bychom se podívat už v říjnu, listopadu i prosinci, kolik je ta cena potravin bez DPH. Minimálně státní orgány si tohle můžou zjistit a porovnat ceny. Tam se jasně ukáže, zda šla ta daňová úleva ve prospěch spotřebitelů, nebo si z ní někdo vzal pro zvýšení vlastního profitu," řekl Stanjura.

[chooze:article;value:521370]

​"Pořád platí, že nákup 1. ledna u jídla bude o tři procenta levnější než na konci prosince," ujistil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Podle ekonomů by ceny potravin klesly spíše než kvůli snížené dani z přidané hodnoty tím, že by mezi dodavateli byla větší konkurence.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.