Vláda tlačí na snížení valorizace důchodů. ANO plánuje ústavní stížnost

V legislativní nouzi mohou poslanci zákon místo týdnů schválit během jediného dne. Koalice tvrdí, že ke zrychlenému projednání přikročila kvůli prohlubující se ekonomické krizi.

"Stát si půjčuje na každý šestý důchod. Ten dluh je veliký, stát se opravdu řítí do velkého dluhu. Vláda do toho musí zasáhnout a evidentně inflace se nesnižuje," prohlásil poslanec Ondřej Lochman (STAN).

A to prý kabinet překvapilo. "Nepočítali jsme s tím, že to nebude 15, ale 35, a pro tu další valorizaci by to už byly velké hospodářské škody," uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

[chooze:article;value:491059]

Právě velké hospodářské škody jsou jednou z podmínek vyhlášení stavu legislativní nouze. Aby valorizace nebyla vyplacena v současné výši, musí návrh stihnout projít legislativním procesem do 20. března.

"Výplata valorizací důchodů podle platného zákona nemůže být škodou pro stát. To je nesmysl," řekl poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

"Jaké hospodářské škody? Oni s tím měli počítat. Vláda věděla celé měsíce, že ta mimořádná valorizace bude. V případě, že to na sílu prosadí, my se bezesporu obrátíme na Ústavní soud," předeslala Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO.

[chooze:article;value:491022]

Z dlouhodobého hlediska ale za počet zákonů, který do Sněmovny míří společně s žádostí o zrychlené projednání, kabinet kritizují i koaliční strany.

"My jsme jako koaliční poslanci požádali před několika měsíci, aby skutečně naprosto eliminovali návrhy, které nám budou posílat v legislativní nouzi," tvrdí Výborný. "Když je opozice velmi destruktivní, je někdy nutné přistoupit k takovýmto krokům," domnívá se předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Od začátku volebního období sněmovna ve stavu legislativní nouze schválila už 15 zákonů. Bývalou Sněmovnou jich takto prošel zhruba dvojnásobek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.