Vláda Ukrajině na munici přispěje přes 800 milionů. Dodá ji česká firma

Česká vláda v rámci své mezinárodní muniční inciativy dodá Ukrajině munici za 865 milionů korun. Na společné tiskové konferenci to oznámili premiér Petr Fiala (ODS) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

"Všechny finanční prostředky, které dává Česká republika, jsou pro jediného výrobce munice. V tomto případě jde o českou společnost STV Group," informoval dále Fiala.

"Do iniciativy se v tuto chvíli finančně zapojilo 15 zemí. Některé další země pomáhají také jiným způsobem," sdělil k dosavadnímu průběhu inciativy premiér a připomněl, že první várka přislíbené munice již na Ukrajinu dorazila.

[chooze:article;value:557568]

Ministryně Černochová pak doplnila, že se projektu účastní celkem 18 zemí. "Dnes víme, že za měsíc červen všechno, co jsme měli dodat a co jsme deklarovali, tak je splněno," oznámila také s tím, že finančně je pokryta dodávka celkem 500 tisíc kusů dělostřelecké munice. Toto množství by mělo být dodáno do konce roku.

Vzhledem k tomu, že se prohlášení odehrálo krátce před odletem Fialy na zasedání Evropské rady, promluvil premiér také o plánu tohoto setkání. "Budeme se věnovat obsazení těch nejvyšších postů v evropských institucích, ale budeme se věnovat také prioritám na dalších pět let, kde se musíme zaměřit na bezpečnost a konkurenceschopnost," nechal se slyšet. 

"Společným dopisem s německým kancléřem Olafem Scholzem a premiérem Polska Donaldem Tuskem jsme vyzvali Komisi k urychlenému spuštění finanční podpory zemím, které přijaly nejvíce ukrajinských uprchlíků," sdělil Fiala dále s tím, že i tato iniciativa se bude na jednání řešit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.