Vláda ustoupila lékařům. Sníží jim objem přesčasů a zlepší platové podmínky

Otázku problematiky přesčasů ve zdravotnictví a zákoníku práce diskutovali na schůzce se zástupci lékařů ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Co se týče zákoníku práce, dokázali jsme se obecně shodnout na tom, že od 1. ledna 2024 bychom udělali rychlou poslaneckou novelu, kde bychom odstranili ustanovení, které umožňovalo ty dobrovolné přesčasy," oznámil po skončení jednání Jurečka. 

Dodal, že do novely by byla doplněna úprava, která by umožňovala až 24hodinovou službu. "Tento požadavek opakovaně zazníval," vysvětlil Jurečka. V zákoně ale budou jasně stanovené podmínky odpočinku – po 24hodinové směně by měl zdravotník povinné volno po celý následující den. 

Počítá se také se zavedením třísměnného nebo nepřetržitého pracovního režimu v přímo řízených nemocnicích s urgentními příjmy, což má vést ke zkrácení pracovního měsíce o 10 hodin. Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že objem odměn se tím nezmění. 

[chooze:article;value:524932]

Co se týče odměn, Válek oznámil, že nemocnice dostanou cestou úhradové vyhlášky 6,8 miliardy, které budou určeny výhradně na zvýšení odměn pro zdravotníky. "Na můj pokyn je v úhradové vyhlášce poprvé za její existenci definováno, jakou část peněz, které nemocnice dostanou, musí být použita na navýšení odměn zdravotníků," upřesnil ministr. 

Přislíbil také zlepšení platových podmínek. Jednou změnou má být zrušení 11. platové třídy. "Takže zdravotníci, kteří nastoupí, budou mít hned 12. platovou třídu. Lékaři po kmeni půjdou hned do 13. platové třídy," dodal Válek s tím, že po atestaci půjdou všichni lékaři rovnou do 14. platové třídy. 

"Doufám, že tyto kroky jsou dostatečným důvodem pro to, aby kolegové stáhli výpovědi z přesčasů. Jsem připraven k dalším jednáním o kultivaci pracovních a vzdělávacích podmínek všech zdravotníků," nechal se slyšet Válek. "Není možné, aby byl obcházen zákon. Navrhujeme proto způsob, jak nastavit čisté legislativní prostředí, a jsme připraveni jej předložit," doplnil ho Jurečka. 

Ministerstvo zdravotnictví také plánuje zřídit koordinátora pro vzdělávání, který se bude zpovídat přímo jemu a jehož zodpovědností bude zajistit hladký průběh vzdělávání lékařů. Válek tím chce zabránit tomu, aby mladí lékaři byli v nemocnicích šikanováni a nepřipouštěni například ke zkouškám.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.