Vláda vyhlásila na 23. prosince státní smutek. Česko bude držet minutu ticha

Premiér Petr Fiala vyhlásil po čtvrteční mimořádné schůzi vlády státní smutek, který připadne na sobotu 23. prosince. Smutek premiér vyhlásil kvůli masakru, který ve čtvrtek odpoledne způsobil střelec v budově Univerzity Karlovy na náměstí Jana Palacha.

Ještě ve čtvrtek budou vlajky v Česku staženy na půl žerdi. "Chtěli bychom vyzvat všechny občany, aby uctili v poledne 23. prosince památku obětí minutou ticha. K tomu jsme požádali také hejtmany, primátory a starosty, aby zajistili vhodný postup podle tohoto usnesení," prohlásil Fiala. Rozeznět se mají také kostelní zvony po celém Česku.

[chooze:article;value:534224]

​Jednání vlády se účastnil také prezident Petr Pavel. "V první řadě bych chtěl vyjádřit svůj velký smutek a bezmocný vztek nad naprosto zbytečnou ztrátou tolika mladých životů. Chci vyjádřit upřímnou soustrast nejen příbuzným obětí, ale také chci popřát brzké zotavení všem zraněným i těm, kteří utrpěli duševní šrámy," řekla hlava státu.

Prezident také ocenil zásah policie. "Cením hrdinství všech, kteří jako první vstoupili do budovy, pomáhali vyvádět studenty a hledat pachatele. Jako bývalý voják mohu říct, že to rozhodně není jednoduché a vyžaduje to velkou odvahu," dodal Pavel.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) také vyzval občany, aby nešířili nepotvrzená a nepravdivá tvrzení, která se týkají hrůzného činu. "Poskytujeme všechny informace, které můžeme poskytnout a které jsou relevantní a ověřené. Prosím, neopakujte poloověřené fámy, které kolují po sociálních sítích," apeloval Rakušan.

​Rakušan i Fiala reagovali na střelbu v Praze. Myslíme na pozůstalé, vzkázali:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.