Vláda vyrazila do boje s cenami potravin. Zlevněte energie, radí opozice

Častější a přísnější kontroly, větší pomoc firmám s drahými energiemi nebo krátkodobé snížení DPH – to jsou podle opozice některé nástroje, které by měla vláda použít, aby snížila ceny potravin.

"Zrovna třeba zemědělství, kde až 70 procent ceny výrobků tvoří právě energie a tyhle věci. A co se týká řetězců, tak teď by si měl pan ministr říci, že musí nastat ten tlak kontrolní. A na to bude navazovat tlak, který bude dělat úpravou zákonů," řekla poslankyně Margita Balaštíková (ANO).

Ministr zemědělství Marek Výborný řešení vidí v častějších a přísnějších kontrolách obchodních řetězců. "Je potřeba využít ty nástroje, které jako vláda máme. Máme tady antimonopolní úřad. Myslím, že je potřeba být ambicióznější v těch kontrolách, máme tady zákon o významné trží síle," řekl.

[chooze:article;value:531587]

​"To je záležitost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který se musí jednoznačně více soustředit, musí se na to i více připravit, protože v současné době toto prostředí má ještě rezervy, aby kontroloval právě to, zda nedochází ke zneužívání postavení na trhu. A tam se to může projevit, řeknu, v horizontu dvou až tří let," uvedl poslanec Michal Kučera (TOP 09).

O případné pomoci pro energeticky náročné firmy už vláda jedná se zástupci podnikatelských svazů. Zda by to vedlo ke snížení koncových cen, je ale nejisté. "V rámci schváleného konsolidačního balíčku jsme prosadili možnost poskytnout státní pomoc s platbami za obnovitelné zdroje energií kdykoliv v průběhu roku, ne pouze jednou jako v současnosti. Pokud dojdeme s podnikatelskými svazy k dohodě, a já věřím, že jsme na dobré cestě, rád ji rychle připravím," okomentoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

[chooze:article;value:528454]

​"To, co říká pan ministr Síkela, je holub na střeše. A já tvrdím, že firmy a svazy by si dneska měly pojistit vrabce v hrsti. To znamená nespoléhat na to, že v příštím roce vláda něco udělá," uvedl poslanec Karel Havlíček (ANO).

Druhé opoziční hnutí SPD vidí problém především v dotačním byznysu Evropské unie. "Například vepřové maso pochází z Česka. Jde do Německa, kde se zpracovává a získá další dotace. Do Belgie, kde získá další dotace, a pak jde zpátky do Česka a už je téměř zaplacené. To je něco tak devastujícího pro volný trh, že se tyto věci budou muset změnit," zhodnotil místopředseda hnutí SPD Radim Fiala.

"Největším problémem je monopolizace trhu, tedy, že ten trh má jenom pár velkých hráčů, a to od těch surovin, tedy od úplného začátku, až po prodej. A to je největší problém našeho trhu," upozornil poslanec Ondřej Lochman (STAN). Snížit ceny by tak mohla větší konkurence napříč potravinovým řetězcem. V tom, jak toho docílit, ale nemají jasno ani zákonodárci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.