Vláda výrazně zvyšuje sociální pojištění. Podívejte se, o kolik si připlatíte

Vláda se snaží ušetřit, kde se dá. V rámci toho představila ve čtvrtek konsolidační balíček, který by měl do státní kasy přivést přes 100 miliard korun. Součástí balíčku je i znovuzavedení nemocenského pojištění. To, že zavedení nemocenského pojištění zvýší sociální pojištění, potvrdil na dotaz redakce TN.cz mluvčí ministerstva financí Stefan Fous. 

Nemocenské pojištění je totiž součástí právě sociálního pojištění, které v roce 2023 činí 6,5 procenta. Nově se tedy k sazbě sociálního pojištění přičte i 0,6 procenta z průměrné mzdy, tedy právě sazba nemocenského pojištění. To tak budou zaměstnanci platit ze svých výdělků. 

​Pokud tedy průměrná hrubá mzda v roce 2022 byla 40 353 korun měsíčně, činila by částka za nemocenské pojištění 242 korun. Sociální pojištění, které je z průměrné mzdy vypočítáno ve výši 2 621 korun, se tedy nově navýší o nemocenské pojištění a stoupne tak na 2 863 korun.

[chooze:article;value:503971]

Nemocenské pojištění má pokrývat mimořádné zdravotní události, například dočasnou pracovní neschopnost či nutnou péči o člena domácnosti. Slouží zkrátka k finančnímu zajištění lidí, kteří kvůli nemoci dočasně přijdou o příjem.

Nemocenské pojištění ale není novinkou. Ke snížení sazby pro zaměstnance došlo už v roce 2009. Fialův kabinet ale krok zpětně hodnotí jako nesystémový, který vedl k nerovnováze systému. Zavedením tohoto opatření tak vláda usiluje o vyrovnání bilance účtu. Změna bude platná od 1. ledna 2024.

Vláda se dohodla na úsporách, oznámil Stanjura. Balíček má 55 opatření, řekl Pavel:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.