Vláda zakázala HHC. Kontrolovat to bude potravinářská inspekce i policie

HHC zatím prodává například prodejce Milorad Jožič. "HHC ještě ano, dokud se nezakáže," řekl. Od středy bude totiž látka HHC a její dvě příbuzné látky postaveny na úroveň drog.

"Látky HHC, HHCO a THCP budou zařazeny na seznam návykových látek a po nabytí účinnosti nařízení vlády budou látkami zakázanými," informoval Matyáš Fošum, ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví a zástupce hlavního hygienika ČR. Ten, kdo nařízení poruší, může být stíhán tak, jako kdyby prodával drogy. Hrozí mu vězení.

[chooze:article;value:543640]

"U těchto kanabinoidů budeme postupovat obdobně jako u již známého THC. A to především s ohledem na to, že mají podobné účinky a podobnou škodlivost," prozradil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Vláda s opatřením přišla po nedávné sérii případů, kdy se děti přiotrávily cukrovinkami s HHC, které si mohly koupit v automatech.

Nařízení má ale mnoho kritiků. V první řadě jsou mezi nimi prodejci dosud legálních produktů. "HHC tvořilo asi 90 % našich obratů. Zavřeli jsem dva obchody, jeden v Praze a jeden v Karlových Varech," postěžoval si prodejce Nikolaj Lezhnev.

[chooze:article;value:542889]

Obchodníci mluví o hromadné žalobě. Zároveň ale připravují změnu sortimentu. Poptávka na trhu prý je. "Vyvíjíme novou alternativu, takže zákaz absolutně nic neřeší," prohlásil další prodejce Radek Vyskočil.

HHC by mohla opět zlegalizovat připravovaná novela zákona. Látku by po ní mohli kupovat jen dospělí a pouze ve specializovaných obchodech. Předtím ale musí projít složitým procesem posouzení, jestli jde skutečně o drogu, nebo psychomodulační látku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.