Vláda zakáže HHC. Musíme jednat rychle, prohlásil ministr

​Vláda nebude čekat na projednání zákona o psychomodulačních látkách a zakáže HHC jinak. Na středeční tiskové konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. "Dočasně dáme na seznam zakázaných návykových látek HHC a další obdobné produkty, abychom zabránili rizikům, která z prodeje těchto produktů vyplývají," prohlásil. 

"Dostal jsem na příští vládu za úkol připravit materiál, který bude schválen – zařazení HHC a dalších preparátů na tento seznam," doplnil Válek s tím, že postupuje v koordinaci s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL). 

[chooze:article;value:540541]

Úplný zákaz by měl být podle ministrů pouze dočasný, a to právě do doby, než se podaří projednat zákon o psychomodulačních látkách. Ten by měl HHC, ale i další látky, regulovat do budoucna. "Příští středu bude tento zákon posunut ve zdravotním výboru tak, aby mohlo co nejrychleji proběhnout jeho druhé čtení," dodal k němu Válek s tím, že jde o první podobný zákon v Evropě.

I proto chce ministr zdravotnictví problematiku řešit i na evropské úrovni. "Je potřeba hledat i nějakou celoevropskou jednotnou metodiku a postup, jak tyto situace řešit," myslí si ministr. 

"Vidíme, že po každém víkendu řešíme případy nezletilých žáků, dětí ze základních škol, kteří končí na jednotkách intenzivní péče. Vláda se jednoznačně shodla, že to není něco, co bychom mohli přehlížet a čekat na schválení zákona. Nemáme jinou cestu," dodal k připravovanému opatření Výborný. 

Podívejte se na reportáž z Televizních novin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.