Vláda zaspala, zlobí se kvůli HHC opozice. Nešlo to jinak, namítá Válek

Vláda ve středu rozhodla o tom, že příští týden zařadí HHC na seznam návykových látek, čímž ho dočasně zakáže. Podle Kamala Farhana, stínového ministra zdravotnictví hnutí ANO a člena výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny, to ale není ideální řešení.

"Je lepší něco než nic. Jsou ale i rychlejší způsoby. Ministerstvo zemědělství může vydat opatření obecné povahy pro to, aby tyto nebezpečné potraviny zakázalo," tvrdí. Podobné řešení v podobě zákazu prodeje cukrovinek s HHC navrhují také Piráti.

"Už vloni v dubnu Státní zemědělská a potravinářská inspekce řekla, že připravuje opatření obecné povahy pro zákaz kanabinoidů (kam patří i HHC). Vláda v čele s ministerstvem zemědělství ale nekoná a přistupuje k řešení až ve chvíli, kdy se začínají plnit nemocnice," dodal. Připomněl také, že vláda mohla HHC na seznam návykových látek přidat už loni, ale neudělala to.

[chooze:article;value:540852]

​Podle ministra zdravotnictví Válka ale opatření obecné povahy v tomto případě použít nelze. "Musí k tomu být podklady, které jasně definují, co je rizikové množství. A to se zatím Světové zdravotnické organizaci, Evropské unii, ani žádnému státu u HHC ani THC (aktivní složka marihuany) nepodařilo definovat," vysvětlil.

"Věc jsme diskutovali i s kolegy v zahraničí a řešení prostřednictvím opatření obecné povahy je nerealizovatelné. Nejde to provést," stojí si proto za svým ministr. Místo toho chce v aktuální problematické situaci HCC nejdříve dočasně zakázat zařazením na seznam návykových látek a následně jej regulovat s pomocí zákona o psychomodulačních látkách, který už projednává Sněmovna.

I ten má ale háček. "Bude to zákon, který nebude v žádné jiné zemi Evropy a my budeme muset čekat na to, jak se k němu vyjádří Evropská komise," přiznal Válek.

Farhan ale s Válkovým postojem ohledně opatření obecné povahy nesouhlasí. "Není možné, aby v České republice byly prodávány dětem potraviny, které jsou zdraví škodlivé a porušují kognitivní funkce a my jsme na to koukali a říkali, že s tím nemůžeme nic dělat," nechal se slyšet.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.