Moderní bydlení

Vláda zvýšila životní minimum a zastropovala ceny energií pro firmy

Vláda se ve středu sešla bez premiéra Petra Fialy (ODS), který je na zahraniční cestě. Zabývala se cenami energií pro velké firmy i sociálními dávkami.

"Spolu se svazy jsme se rozhodli připravit zastropování cen energií pro velké firmy ve stejné výši jako pro firmy malé. Pět korun za každou odebranou kilowatthodinu elektřiny a 2,50 za každou odebranou kilowatthodinu plynu. Zastropování platí do výše 80 procent nejvyšší měsíční spotřeby za posledních pět let," informoval po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

"Chtěli jsme, aby to bylo v souladu s evropským právem," vysvětloval už před zasedáním vlády ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). "Povedlo se nám dojednat maximální výši podpory pro podnik či skupinu podniků a ta je stejná ve všech unijních státech. Takže nemůže být žádná konkurenční nevýhoda, což je pro nás velmi důležité, protože jsme nejvíce průmyslová země Evropské unie," dodal.

[chooze:article;value:478419]

"Když pomůžeme zvládnout ceny energií, pomůžeme zachovat pracovní místa a příjmy," uvedl také Stanjura. Krok tedy podle něj pomůže udržet nízkou nezaměstnanost. Zastropování i pro velké firmy by mělo začít platit od nového roku.

Ministři schválili i zvýšení finanční pomoci pro sociálně slabé. Rozhodli o zvýšení existenčního a životního minima. Životní minimum by mělo nově být 4 860 korun místo dosavadních 4 620, existenční minimum má stoupnout z 2 980 na 3 130 korun. Změna by měla platit od ledna. 

[chooze:article;value:479337]

"Růst cen dopadá na všechny. Prostřednictvím navýšení životního a existenčního minima, které letos vzrostlo už dvakrát, pomáháme těm skutečně nejzranitelnějším," tvrdil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Prodloužili jsme také příspěvek pro solidární rodiny na první kvartál roku 2023," dodal Jurečka. Jde o příspěvek lidem, kteří ubytovávají ukrajinské uprchlíky. 

Zvýší se ale platby za dětské skupiny. "Maximální výše úhrady rodičem se zvyšuje ze 4 000 Kč na 4 720 Kč," informovalo ministerstvo. "Neznamená to však, že všechny dětské skupiny k tomuto navýšení úhrad rodičů přistoupí," tvrdí.

[chooze:article;value:479242]

Ministr zdravotnictví Válek pak oznámil, že se snaží řešit nedostatek některých léků. Informoval o setkání s výrobci a sdělil, že se podařilo domluvit dodání 300 000 dávek nedostatkového sirupu Nurofen, který by tak měl být k dispozici ještě do Vánoc. Mluvil také o přípravě nového lékového zákona, který by měl situaci řešit z dlouhodobého hlediska.

Situace kolem léků pro děti je kritická. Expertka řekla, jak si poradit bez nich:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.