Vláda zvýšila životní minimum. Dostanete víc peněz? KALKULAČKA

Od ledna stoupne životní a existenční minimum o 5,2 procenta. V letošním roce jde již o třetí navýšení. V dubnu byly tyto částky zvýšeny o 10 procent, v červnu pak o 8,8 procenta.

Návrh, který vláda schválila tento týden, předložilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle něj odpovídá skutečnému nárůstu spotřebitelských cen za období od letošního května do září.

[chooze:article;value:478419]

​"Růst cen dopadá na všechny. Prostřednictvím navýšení životního a existenčního minima, které letos vzrostlo už dvakrát, pomáháme těm skutečně nejzranitelnějším," uvedl šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Životní a existenční minimum je důležité zejména pro sociální dávky. Vychází se z něj při stanovení nároků na některé tyto dávky a při výpočtu jejich případné výše. Jak jste na tom, si můžete ověřit v naší kalkulačce:

Zdroj: Peníze.cz - Životní minimum

Především se jedná o dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na péči nebo při pěstounské péči. Příspěvek se týká i některých dávek státní sociální podpory. Vztahuje se i na exekuce pro určení nezabavitelné částky a stanovení alimentů.

Vláda zvýšila životní minimum a zastropovala ceny energií pro firmy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.