Vladimir Putin má strach z puče. Cestuje proto jen obrněným vlakem

Kvůli utajení je vlak, kterým Vladimir Putin jezdí, šedý s červeným pruhem a na první pohled se příliš neliší od běžných souprav využívaných ruskými státními drahami. Vládce Kremlu je ale možné odhalit například díky krytům antén určeným pro speciální komunikaci. Vlak také obvykle táhnou dvě dieselové a jedna elektrická lokomotiva. V detailu jsou viditelné i zesílené nápravy, které musejí unést těžké pancéřování.

"Zatímco osobní vagony jsou obvykle čtyřnápravové, ty pro Putina ​​jsou šestinápravové, což je spíše typické pro nákladní vlaky," uvádí britský Express.

[chooze:article;value:489793]

​Na ruské železnici má prezidentský vlak maximální prioritu. Ruská hlava státu tak cestuje podle webu dossier.center nejvyšší povolenou rychlostí. "Putin miluje vlaky, stejně jako severokorejský diktátor Kim Ir-sen," připomíná vojenský publicista Jiří Vojáček.  

Vzhled interiéru prezidentského vagonu veřejnost zná například z oficiální Putinovy fotografie, která pochází z roku 2012. A v roce 2019 do vlaku pozval Dmitrij Medveděv, tehdy ještě jako ruský premiér, novináře. I dnes se pravděpodobně o vlak Putin dělí se současným ruským premiérem.

​Ruská hlava státu začala vlak více využívat ve druhé polovině roku 2021. A ještě větší obliby se u Putina dočkalo bezpečnější cestování po železnici před začátkem války na Ukrajině. Tedy v době, kdy se k jejím hranicím začala stahovat ruská vojska.

Vagony pro ruského prezidenta renovovali mezi roky 2014 a 2015, deset let starý snímek už proto nemusí být aktuální. "Je to ale odvozenina vlaku ze 70. let minulého století, se kterým jezdil Leonid Brežněv. Původní jsou například podvozky. Nyní jsou ale vagony vybaveny spoustou sofistikovaných systémů," říká Vojáček.

[chooze:article;value:489573]

​"Nejspíš tam jsou řízené protiletadlové střely, vlak se proto dokáže ubránit útokům ze vzduchu, zaměření nepřátelskými zbraněmi se pravděpodobně souprava brání laserem. Nechybí rušička GPS a mobilního signálu. Vlak je proto velice složité zaměřit pomocí signálu GPS," upřesňuje vojenský analytik. Železniční vozidla podle něj disponují rovněž dýmovou ochranou. "Vypustí se mrak, přes který vagony nejsou vidět," dodává.  

Firma, která vlak vlastnila, patřila původně synovci Jurije Kovalčuka. Ten je jedním z nejbližších přátel prezidenta. Potkali se na začátku 90. let, kdy Putin pracoval v kanceláři starosty Petrohradu. Kovalčuk a jeho obchodní partneři ovládají Rossiya Bank, pojišťovací skupinu SOGAZ a National Media Group.

[chooze:article;value:488664]

​Na rozdíl od Kovalčuka si ale Putin mnoho jiných ruských oligarchů znepřátelil, a to je i dalším důvodem, proč chce raději cestovat obrněným vlakem. "On má ten systém hodnot nastavený jinak, podle svých zkušeností z banditského světa. V něm má pravdu ten, kdo je dost silný. Nějaké morální a etické principy u něj vůbec nehrají roli," říká historik Alexej Kelin. "Vítězí ten, kdo dokáže své konkurenty oddělat," dodává. Média spekulují, že tajné služby nedávno překazily puč, který měl Putina zbavit prezidentského úřadu.

Vojenský publicista připomíná, že cestování je v Rusku vlakem pohodlnější než po silnicích, jejichž infrastruktura není příliš rozvinutá. "Železnice vlastně představuje jedinou kvalitní dopravní síť v Rusku. Kvalitní dálnice končí asi 50 kilometrů za Moskvou, pak už jedete po panelech. Do kvalitní vlakové sítě v Rusku investovala armáda, i když se využívá také pro civilní účely," uvádí Vojáček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.