Vladislav slavil v zapálené restauraci narozeniny. Pomáhal lidem utéct

Zedník Vladislav Kropáček slavil čtyřicáté narozeniny. Že pondělní oslavu narozenin přeruší plameny, rozhodně nečekal. Zranění má na obličeji, rukou i nohou. "To je z toho, jak na mně šlapali. Prostě mi přišlápli nohu," líčil Kropáček.

Údajného útočníka viděl těsně před incidentem. Muž zrovna přišel do baru podruhé a měl s sebou kanystr. Hádal se s obsluhou. Pak se najednou sklonil pro kanystr s hořlavinou a zapálil ho. Nádoba dopadla doprostřed baru, nejprve jen hořela. "Ten kanystr vybouchl. Všude oheň, kouř," popisoval požár Kropáček.

Kdo mohl, proběhl ohnivou stěnou k východu. Vladislav prý vykopl dveře a snažil se pomoci ostatním. Ke všem se ale nedostal. Několik lidí zůstalo uvězněno v zadní části podniku v místnosti u fotbálku. Ven je dostali až hasiči.

[chooze:article;value:539574]

Údajného útočníka prý zná pan Kropáček od vidění. Na jméno si ale nevzpomene. "Vždycky tam seděl sám, pil pivo, s nikým si moc nepovídal," vzpomínal.

Z baru toho moc nezbylo, všichni ale i přes vážná zranění přežili, včetně zvířat. Výpovědi svědků budou pro vyšetřování nejdůležitější. Policie žádá, aby se jí na linku 158 ozval každý, kdo by mohl poskytnout jakékoliv informace.

Při požáru bylo zraněno 7 lidí vážně, většina z nich utrpěla popáleniny. Mluvčí nemocnice v Praze na Vinohradech Tereza Romanová potvrdila, že tam mají dva hospitalizované po požáru, které přivezla v noci záchranka. Žádné další informace ale neposkytla.

Nemocnice v Liberci kvůli přijetí většího počtu pacientů aktivovala takzvaný traumatologický plán. Uvolnila oba urgentní příjmy a aktivovali personál. Z 11 přijatých pacientů, kteří měli popáleniny nebo se nadýchali škodlivin, byl stav čtyř pacientů vážný. U jednoho byla nutná resuscitace. Nikdo však není v akutním ohrožení života. Další pacientka byla převezena do Hradce. Je na jednotce intenzivní péče, ale mimo ohrožení života.

[chooze:article;value:539496]

​V Česku se už stalo několik žhářských útoků na domy, které se neobešly bez zraněných nebo obětí. Asi nejznámější případ je ten z Vítkova na Opavsku. Letos na jaře to bude 15 let od chvíle, kdy došlo k rasově motivovanému útoku na romskou rodinu.

Útočníci tehdy do domu hodili zápalné lahve. Uvnitř spalo osm lidí, zraněni byli tři. Nejhůř dopadla tehdy dvouletá Natálka. Utrpěla popáleniny na osmdesáti procentech těla. Od té doby prodělala desítky operací a zranění dívku poznamenala i po psychické stránce.

Ve vězení skončili čtyři neonacisté. Dva z nich byli loni v květnu propuštěni na svobodu. Oba muže soud poslal za mříže na 20 let, odseděli si téměř 13. Zbylí dva odsouzení si odpykávají 22 let ve vězení.

K podobným útokům došlo i v roce 2011 v Krtech na Rakovnicku a v roce 2012 v Aši. V domě v Krtech byla ve chvíli útoku dvanáctičlenná rodina, zraněn byl jeden muž, kterému se zápalnou láhev podařilo vyhodit ven. Sedm let za mřížemi pak dostali dva příznivci neonacismu za žhářský útok na ubytovnu v Aši. V domě bylo 18 lidí, včetně dětí, nikomu se nic nestalo, protože obyvatelé požár včas uhasili.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.