Vládní opatření se dotknou všech. Nejcitelnější bude změna odvodů a daní

"Kdybychom nedokázali šlápnout na brzdu, situace by se vymkla z ruky a odnesli by to naše děti a vnuci," vysvětlil premiér Petr Fiala (ODS) razantní zásah do českých financí, který vláda ve čtvrtek oznámila.

Zadlužování státu výrazně přispěla už pandemie. "My jsme nastoupili na cestu drakonického zadlužování ještě před covidem, ale covid ten náš problém zhruba ztrojnásobil, takže to tempo zadlužování, které dnes máme, je alarmující," upozornil ekonom Dominik Stroukal.

Právě konsolidační balíček by měl situaci zlepšit. "Česká republika se intenzivně zadlužuje a tento balíček by měl to zadlužování zmírnit. Určitě ho ale neřeší úplně. Tak bych řekl, že je to krok správným směrem, ale bohužel tímto krokem se nedostáváme do cíle," řekl ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:504103]

​Podle ekonomů se opatření dotknou všech občanů. Jsou ale nezbytná. "Vidíme, že to bude bolet všechny, protože se to skutečně dotýká všech, ale nebude je to bolet zas tak moc. Je to skutečně kompromisní varianta," zhodnotil vládní rozhodnutí ekonom Aleš Rod.

Některá opatření ale budou výraznější. "Co se týče opatření, která lidé určitě pocítí, tak ta se týkají například zaměstnanců, kdy se zvýší odvody na nemocenské pojištění. Zároveň se bude rušit 22 daňových výjimek," vysvětlil ekonom Křeček.

Významnou částí balíčku mají být úspory stávajících výdajů státu. "Já jsem osobně rád, že dvě třetiny jsou na straně výdajů, jedna třetina je na straně příjmů, ale vidíme tam bílá místa. Vidíme místa, kde vláda mohla být odvážnější," myslí si Rod.

"Já se domnívám, že čeští občané si téměř nevšimnou škrtnutí mnoha desítek miliard dotací, a to je objemově největší opatření," uvedl Křeček. Kromě konsolidačního balíčku vláda seznámila veřejnost i s důchodovou reformou. Tam ale symbolický termín za pět minut dvanáct byl podle odborníků až moc idealistický.

[chooze:article;value:503971]

​Takový názor zastává třeba ekonomka Danuše Nerudová. "Já bych ji spíš přesunula na pět minut po dvanácté. Myslím si, že je potřeba učinit změny, protože budou v důchodovém systému chybět peníze. Zhruba 350 miliard korun v roce 2050," řekla.

"Vláda našla odvahu i sílu trošku srovnat podmínky odvodové zaměstnanců a OSVČ, ale vidím tam rizika, že třeba nízkopříjmové OSVČ budou mít vysoké odvody. Jsem trošku smutná z toho, že současně s tím nebyla prezentována výrazná reforma třetího pilíře," dodala Nerudová.

Vyjednávání se podle premiéra táhla dlouhé měsíce. Podle odborníků je ale vůbec zázrak, že se pět stran koalice na něčem shodlo. Podle politologů ale ten pravý boj ještě přijde – konsolidační balíček i důchodová reforma totiž ještě musejí projít Parlamentem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.