Vládní poslanci váhají nad úsporami. Neví, jaké se budou škrtat dotace

Ještě před týdnem se vláda oháněla konkrétními čísly, kolik a které resorty ušetří na dotacích. Právě to totiž tvoří drtivou většinu úspor konsolidačního balíčku. Jenže některá ministerstva konkrétní škrty ještě stále nenašla, jiná o nich zase nechtějí mluvit.

"Ministerstvo nyní plán příslušných redukcí v dotčených dotačních programech připravuje," informovala mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. 

"My jsme se na úrovni ministrů dohodli, že zatím nebudeme sdělovat detaily. Sdělíme jednotlivé detaily, jakmile bude sestaven návrh rozpočtu, předpokládám, že to bude v průběhu září," prohlásil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:504746]

 Jenže poslanci mají začít balíček řešit o několik měsíců dřív. Do Poslanecké sněmovny má konsolidační balíček do prvního čtení dorazit na začátku června. 

"My samozřejmě do doby prvního čtení budeme chtít vědět informace od ministra zemědělství, jaká konkrétní opatření připravil. Já si nedovedu představit, že bychom projednávali konsolidační balíček, aniž bychom věděli konkrétní opatření," sdělil předseda zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09).

"Pokud máme o něčem rozhodovat, tak bych ráda věděla o čem. Věřím tomu, že i ostatní kolegové, kteří garantují jiné oblasti, budou vyvíjet tlak na ministerstva, aby nám alespoň nějaký hrubý nástřel daly," poznamenala místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

[chooze:article;value:504403]

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je ale zářijový termín zveřejnění škrtů v dotacích v pořádku. "Ministerstva mají nyní čas na to, aby do září udělala konkrétní seznam dotačních položek, které sníží nebo zruší. Takový postup je jediný možný," myslí si.

Rozhodující totiž podle šéfa kabinetu bude až finální schvalování. To Sněmovnu čeká až na podzim. A asi až tehdy se občané definitivně dozvědí, kde konkrétně chce vláda na dotacích šetřit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.