Vládní úspory omezí výuku. Ředitelé už teď řeší, které předměty škrtnout

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Českých Budějovicích patří mezi školská zařízení, která kvůli výuce odborných předmětů dělí vyučování. Při běžné hodině ve třídě sedí až 30 studentů. Na praxi se pak rozdělují do skupin, většinou po deseti lidech.

"My obecně dělíme tu výuku kvůli tomu, aby se žáci dostali do kontaktu s praktickými věcmi, mohli si vyzkoušet to učivo v praxi," vysvětlil ředitel školy Jaroslav Koreš.

Už teď prý školy narážejí na kapacitní problémy. Ředitelé už nyní zvažují, na které předměty sáhnout. Někde se nabízí redukce jazyků. Přitom třeba v angličtině čeští žáci oproti svým vrstevníkům ze zahraničí poměrně pokulhávají. "Rozumný ředitel sáhne spíše na některé jiné dělené hodiny než na výuku jazyka," řekla zástupkyně EDUin Lucie Slejšková.

[chooze:article;value:549157]

"Počítám, že nějaká redukce bude nad těch 95 %, tak my, dejme tomu, třeba na výuku IT, informačních technologií, budeme muset dělit ne na třetiny, ale na poloviny. Ale zase nechat jednoho tělocvikáře na 30 žáků mi přijde nebezpečné," přisvědčil Koreš.

Škrty se dotknou všech škol. "Největší dopad bude na semináře, protože naše škola nabízí pro studenty 60 seminářů. Na ty semináře, některé jsou obsazeny třeba deseti patnácti studenty, tam jich budeme muset asi nějakých pár seškrtat," řekl Alexander Bürgermeister z České středoškolské unie. Opatření se tak prý jeví jako pouhá záplata a i nadále chybí celkové řešení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.