Vládu rozděluje bývalé sídlo gestapa. Ministerstvo průmyslu tam má úředníky

Monumentální budovu nedaleko Václavského náměstí si nechal vystavět podnikatel židovského původu Julius Petschek. Na svou dobu supermoderní železobetonová stavba s potrubní poštou, klimatizací, telefonní ústřednou, tiskárnou a sejfy se později zalíbila gestapu.

"Nejenom, že tam byly kanceláře, ve kterých seděli gestapáci, ale byly tam reálné mučírny. V podzemí existují dodnes dochované cely, kde byli drženi vlastenci," popsal historik Eduard Stehlík.

Mnoho z nich v útrobách paláce mučení nepřežilo. V budově Petschkova paláce teď sídlí dvě velmi důležité sekce ministerstva průmyslu a obchodu. 

[chooze:article;value:510733]

"Sídlí zde dvě sekce, a to mezinárodní obchod a sekce zabývající se čerpáním evropských fondů. A právě takováto unáhlená akce by například mohla ohrozit i čerpání evropských fondů," poznamenal náměstek ministerstva Petr Třešňák (Piráti).

Bývalý bankovní dům proto resort nehodlá opustit a chce, aby se v paláci dál uzavíraly obchody. "A je to například i názor rodiny Petschků," uvedl Třešňák.

Podle historiků má ale budova sloužit hlavně pietě. "Ministerstvo průmyslu a obchodu má i v těch místnostech, kde zasedal stanný soud, reprezentativní prostory, kde se pořádají bankety," upozornil Stehlík. "Rozhodně se to nedá nazvat nějakými bankety nebo veselením se, v budově Petschkova paláce probíhá 600 pracovních schůzek ročně a zhruba stovka vrcholných diplomatických jednání," kontroval Třešňák.

[chooze:article;value:508618]

Podle resortu je budova důležitá také kvůli tomu, že je mimo záplavové území a sídlí tam také ostře střežený archiv. "Nám nejde o nějakou budovu v centru Prahy, je to jedna z mála budov gestapa, která přežila konec druhé světové války. Máme v plánu Petschkův palác otevřít veřejnosti a zřídit tam moderní muzeum," sdělil ředitel ÚSTRu Ladislav Kudrna.

Právě ÚSTR je už několik let bez střechy nad hlavou kvůli nepovedené několikamilionové rekonstrukci vlastního sídla. "My se v podstatě můžeme přestěhovat hned dneska. Máme připravenou logistiku, máme připravený rozpočet," informoval Kudrna. Přestěhování části ministerstva by pak vyšlo na zhruba 150 milionů. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.