Moderní bydlení

Vládu rozděluje bývalé sídlo gestapa. Ministerstvo průmyslu tam má úředníky

Monumentální budovu nedaleko Václavského náměstí si nechal vystavět podnikatel židovského původu Julius Petschek. Na svou dobu supermoderní železobetonová stavba s potrubní poštou, klimatizací, telefonní ústřednou, tiskárnou a sejfy se později zalíbila gestapu.

"Nejenom, že tam byly kanceláře, ve kterých seděli gestapáci, ale byly tam reálné mučírny. V podzemí existují dodnes dochované cely, kde byli drženi vlastenci," popsal historik Eduard Stehlík.

Mnoho z nich v útrobách paláce mučení nepřežilo. V budově Petschkova paláce teď sídlí dvě velmi důležité sekce ministerstva průmyslu a obchodu. 

[chooze:article;value:510733]

"Sídlí zde dvě sekce, a to mezinárodní obchod a sekce zabývající se čerpáním evropských fondů. A právě takováto unáhlená akce by například mohla ohrozit i čerpání evropských fondů," poznamenal náměstek ministerstva Petr Třešňák (Piráti).

Bývalý bankovní dům proto resort nehodlá opustit a chce, aby se v paláci dál uzavíraly obchody. "A je to například i názor rodiny Petschků," uvedl Třešňák.

Podle historiků má ale budova sloužit hlavně pietě. "Ministerstvo průmyslu a obchodu má i v těch místnostech, kde zasedal stanný soud, reprezentativní prostory, kde se pořádají bankety," upozornil Stehlík. "Rozhodně se to nedá nazvat nějakými bankety nebo veselením se, v budově Petschkova paláce probíhá 600 pracovních schůzek ročně a zhruba stovka vrcholných diplomatických jednání," kontroval Třešňák.

[chooze:article;value:508618]

Podle resortu je budova důležitá také kvůli tomu, že je mimo záplavové území a sídlí tam také ostře střežený archiv. "Nám nejde o nějakou budovu v centru Prahy, je to jedna z mála budov gestapa, která přežila konec druhé světové války. Máme v plánu Petschkův palác otevřít veřejnosti a zřídit tam moderní muzeum," sdělil ředitel ÚSTRu Ladislav Kudrna.

Právě ÚSTR je už několik let bez střechy nad hlavou kvůli nepovedené několikamilionové rekonstrukci vlastního sídla. "My se v podstatě můžeme přestěhovat hned dneska. Máme připravenou logistiku, máme připravený rozpočet," informoval Kudrna. Přestěhování části ministerstva by pak vyšlo na zhruba 150 milionů. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.