Moderní bydlení

Vládu v krajích jsme předali SPD, to mě nejvíce mrzí, prohlásila Decroix

Podle Decroix je celé téma zvyšování platů ústavních činitelů tématem, které odstartoval Ústavní soud. "Je to takový evergreen našeho politického světa. Vždycky stejně nepříjemný. Vždycky dopředu odsouzený k tomu, aby dopadl špatně. Nikdy se na tom nedají 'udělat žádné politické body'. Je zřejmé, že to veřejnost neocení. Ještě méně tuto diskuzi veřejnost ocení v době, kdy dlouhodobě diskutujeme o tom, že je potřeba šetřit," okomentovala.

Proto je podle ní správně, aby byly platy řešené takzvaným automatem. "Automat je nastaven zákonem. Ten se nám nyní změnil právě v důsledku toho Ústavního soudu. Tím se otevřela ta debata. A já tady neznám jediného koaličního politika, kterého by ta debata těšila. Je velmi složité ji udržet věcnou a racionální. Samozřejmě se okamžitě rozpoutává taková ta politická i občanská nespokojenost, proč se to vůbec řeší," řekla.

Další dotaz tedy směřoval na to, zda lze platy řešit jinak než automatem. "Opozice dneska říká, pojďme to zmrazit. To znamená zase vystoupit z toho automatu a víceméně udělat krok, který se zdá, že může přinést nějaké politické body, ale ona to není dlouhodobě udržitelná cesta," uvedla. Platy by totiž pak rostly skokově.

[chooze:article;value:577810]

​Z výsledků krajských voleb Decroix nadšená není. Jak poznamenala, nejvíce jí asi vadí, že vládu v mnoha krajích "předali" SPD. "To je něco, co jsem věřila, že se nikdy nestane. Takže z tohoto pohledu to považuji za neúspěch. Na straně druhé si nemyslím, že všechny recepty a hodnocení, které se vztahují ke krajským volbám, jsou jednoznačně přenositelné do těch poslaneckých. Určitě to ale ukazuje tendence ve společnosti, které pro nás nejsou úplně takové, že bychom si mohli zatleskat a říct všechno růžové, všechno dobré," shrnula.

Chystaný rozpočet na příští rok opět přichází s vysokým schodkem, což je terčem kritiky nejenom ekonomů. "Ale to jsou vždycky ty protichůdné tendence ve společnosti. Na straně jedné jsou odborníci, kteří chtějí, abychom deficit snižovali mnohem rychleji. Ale na straně druhé je společnost, která požaduje nějaké služby, která je zvyklá na to, že ten stát nějakým způsobem funguje. A ono to nejde ze dne na den zcela utnout. Protože v tom okamžiku, sice bychom uměli mít mnohem nižší deficit, ale úplně bychom přestali stavět dálnice," zjednodušila Decroix.

Ona sama říká, že by si přála, aby deficit mizel rychleji, není ale ani hluchá k mínění lidí z celého Česka, kteří upozorňují na to, že financování státu v mnoha oblastech je dlouhodobě nízké. "Vidíme to v justici. My dnes řešíme problémy v justici s platy zaměstnanců, které ale vznikaly léta a léta a nikdo je neřešil, protože to nebylo dostatečně politicky populární," dala příklad. Na celý díl pořadu se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.