Vlak na Plzeňsku narazil do betonového kvádru. Stejný případ se stal už na jaře

Když ranní vlak z Domažlic do Plzně ve čtvrtek trefil betonový kvádr, jelo v něm asi 50 cestujících. Byla tma a strojvedoucí nemohl při rychlosti 90 kilometrů v hodině srážce zabránit.

"Naštěstí nedošlo k vykolejení vlaku, ale byl poškozen podvozek toho vlaku. Nedošlo ke zranění. Na místo se dostavili hasiči Správy železnic, kteří evakuovali všechny cestující," popsal mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. "Škodu na jednotce budeme vědět po komisionální prohlídce, byla přepravena do depa," řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

[chooze:article;value:578573]

Vlak do kvádru narazil v místě, kam by se betonový kvádr bez cizí pomoci jen těžko dostal. "Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení," uvedla policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Po nehodě zůstala na místě jen obroušená kolejnice a zbytky betonu. K tragédii ale příliš nechybělo. "Ten vlak může vykolejit nebo při prudkém brždění, kdy strojvůdce zpozoruje ten předmět a použije rychlobrzdu, může dojít ke zranění osob," přiblížil Kavka.

"Většina hnacích vozidel má ochranný pluh. Takže když to není moc hmotné, těžké, tak se sice poškodí pluh, ale rozbije se ta překážka," doplnil bývalý náměstek generálního ředitele Správy železnic pro řízení provozu Josef Hendrych.

[chooze:article;value:389745]

​Na stejné trati, jen o kilometr dál, se už letos v březnu stala nehoda jako přes kopírák. Policie nakonec vyšetřování po dvou měsících odložila. "Nepodařilo se nám zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání konkrétní osoby," řekla Raindlová.

Vážnost situace si uvědomují i samotní cestující, kteří po této trati jezdí dennodenně a ve čtvrtek museli využít náhradní dopravu. "Když je to ve výhybce, tak je to úmysl, to se tam samo nedostane, ten beton," uvedl jeden z nich. Policie žádá případné svědky o spolupráci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.