Vlaky neposkytují kvalitní služby. Velký problém představuje čistota

Objednavatelé železniční dopravy, tedy stát a kraje, kontrolují kvalitu vlaků. Ministerstvo dopravy si objednává rychlíky a v loňském roce provedlo 115 kontrol a udělilo pokuty v celkové výši 1 350 000 korun.

Nějaký problém se totiž odhalil při většině kontrol rychlíků dotovaných ministerstvem dopravy. "Nejčastěji má ten vlak jiný počet vagónů, než má mít, podle toho, co my si objednáme. Anebo má vagóny, které nejsou v takové kvalitě, jako si my objednáme, ať už jde o čistotu, nebo vybavení těch vagónů," uvedl mluvčí ministerstva František Jemelka.

Nejvíce pochybení kontroloři zaznamenali u rychlíků z Brna do Bohumína a z Kolína do Ústí nad Labem. "Výpadek jednoho vozu může vyžadovat jeho přesun do servisního zázemí v Praze. Ačkoli máme připraveny záložní vozy v lokalitách, jako je Bohumín nebo Ústí nad Labem, okamžitá náhrada vozidla nemusí být vždy možná. Podařilo se nám redukovat počet neprovozních vozů, a situace se tak postupně zlepšuje," řekla mluvčí společnosti RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová.

[chooze:article;value:558040]

"Ty problémy souvisí s tím, že velké množství vozů je v dílnách a opravce nestíhá opravovat vozy v těch lhůtách, ve kterých má. Stává se tedy, že vagon, který má být opravený během 35 dnů, je v dílnách i 70 nebo 100 dní," sdělil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Obdobný problém řeší i regionální vlaky. V Praze a středních Čechách provedli za loňský rok více než sedm tisíc kontrol a udělili pokuty za sedm milionů. "Hlavní prohřešky jsou ve funkčnosti toalet, ve funkčnosti dveří. Ale velmi nás trápí i čistota vlaků. Zejména vandalismus, respektive graffiti," uzavřel mluvčí Pražské integrované dopravy Filip Drápal.

Dopravci ale slibují, že úroveň cestování se bude dál zlepšovat. České dráhy nasadí během příštích měsíců hned několik nově vyrobených vlaků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.