Vlaky Pendolino slaví 20 let v Česku. Jsou v půlce životnosti

Už 20 let u nás jezdí vlaky Pendolino, a i po dvou dekádách patří mezi nejmodernější vlakové soupravy v Česku. Své maximální konstrukční rychlosti 230 km/h u nás dosáhly jen při testování na okruhu.

"Od začátku provozu si jednotky prošly několika modernizacemi, stále patří mezi nejrychlejší a nejmodernější vlaky na české železnici," řekl expert na železnici Martin Kacetl.

Zavedení sedmi vlakových souprav z počátku provázely těžkosti, v roce 2005 dokonce kvůli technickým závadám nejezdila žádná. "Za těch 20 let jsme ty jednotky poznali do puntíku, vyladili jsme veškerý neduhy, které měly v počátcích, a troufnu si tvrdit, že dnes je to nejspolehlivější vozidlo na českých drahách," vyložil hlavní technik pro údržbu jednotek Pendolino Jan Studeník.

[chooze:article;value:471777]

​Pendolina měla za 20 let v Česku i několik vážných nehod. Jednu z nich v obci Studénka na Ostravsku. Řidič kamionu vjel na přejezd i přes varovnou signalizaci. Při nehodě zemřeli tři lidé.

Nedávné vykolejení Pendolina u Žiliny se obešlo bez zraněných. Vlak před několika dny opravili v pražském Spořilově. I přes dvě dekády ve službě jsou vlaky zhruba v polovině své životnosti a sloužit by tak měly ještě dalších 20 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.