Vlaky se většinou srazí kvůli lidské chybě. V Pardubicích navíc chybělo zabezpečení

Zabezpečovací zařízení i dohled dispečera. To jsou opatření, která by měla zabránit srážce vlaků. Přesto k nim dochází. Každý dispečer totiž hlídá v průměru deset vlaků a ani současná zabezpečovací zařízení nejsou všespásná. V Pardubicích navíc podle webu Zdopravy.cz zabezpečovadlo vůbec nebylo. Po rekonstrukci nádraží se totiž čekalo na instalaci jeho nové verze.

"Strojvedoucí tak získává informace jen z návěstidel. Kdyby byl zapnutý zabezpečovač, tak dojde k takzvanému přenosu kódu a na stanovišti by se mu rozsvítilo červené světlo a byl by varován o blížící se návěsti stůj a zpomalil by," popsal pro web situaci na místě David Philipp ze společnosti CityRail.

Ta v Pardubicích působí jako dopravce, ale školí také strojvedoucí v oblasti bezpečnosti. Podle Philippa nemusel zabezpečovač nehodě zabránit, ale snížil by riziko.

[chooze:article;value:558916]

Poslední tři významné srážky vlaků, tedy ta čtvrteční v Pardubicích, nedávná v Praze a loňská v České Třebové, mají společné právě to, že strojvedoucí projel "na červenou". Podle Drážní inspekce zatím nejde jednoznačně říct, jestli za tyto nehody mohla technická chyba, chyba člověka, nebo kombinace obou. 

Statistika ale mluví jasně. "Dle statistických dat Drážní inspekce je nejčastější příčinou mimořádných událostí, kdy dojde k nedovolené jízdě vlaku nebo posunu, selhání lidského faktoru," sdělil TN.cz mluvčí inspekce Martin Drápal.

K tomu, že za pardubickou nehodu může právě lidský faktor, se přiklání také majitel společnosti RegioJet Radim Jančura, které vlak, jenž projel přes návěstidlo, patřil. "Já předpokládám, že to byla lidská chyba," prohlásil ve vysílání TN Live.

[chooze:article;value:558883]

"Od ledna se taková věc už nemůže stát, alespoň na hlavních trasách, protože se zavádí takzvaný ETCS systém," tvrdil Jančura dále. Jde právě o onu novou verzi zabezpečovače, na jejíž zavedení se v Pardubicích čeká.

Zlepšení bezpečnosti na dráze si od ETCS slibuje i Správa železnic. "K aktivaci výhradního provozu ETCS na velké části nejvytíženějších tratích dojde 1. ledna 2025," sdělila TN.cz mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová.

"Dopravci mají od roku 2017 nyní přechodné období, během kterého mají povinnost svá vozidla vybavit palubní částí ETCS. Správa železnic instaluje traťovou část systému ETCS, v tuto chvíli máme systém instalovaný na cca 1 000 km tratí," dodala také.

V Pardubicích se srazily dva vlaky. Zemřeli čtyři lidé, další jsou zranění:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.