Vlci mají nárok na ochranu. Jejich odlov není v pořádku, rozhodl soud EU

Útok vlčí smečky potrápil v posledních letech několik chovatelů ovcí i koní. "Musí se pochlapit a udělat nějaký zákon," prohlásil v roce 2022 farmář Ladislav Miler.

Brusel má jasno, vlků je dost a ztrácejí plachost, a není proto důvod je nadále přísně chránit. "Návrh Komise je založen na hluboké studii, k jejímuž zpracování nás vyzval Evropský parlament," uvedl mluvčí Evropské komise Adalbert Jahnz.

Návrh vzešel z pera Evropské komise. Její předsedkyně Ursula von der Leyenová má s vlky své zkušenosti. Před dvěma lety jí totiž jeden zadávil poníka na statku asi 20 kilometrů od německého Hannoveru.

[chooze:article;value:539293]

Pomstu klisničky Dolly ale nebude mít šéfka Evropské komise nijak jednoduchou. Za práva vlků se ve čtvrtek postavil Evropský soudní dvůr. Ten rozhodoval o tom, jestli byl v pořádku rakouský případ, kdy země dovolila lovit vlky poté, co v Alpách napadli stádo ovcí.

"Soudní dvůr uvádí, že přezkum neodhalil žádnou skutečnost, která by mohla ovlivnit platnost přísné ochrany vlků v Rakousku," rozhodl soud.

Řada zemí má už nyní stupeň ochrany vlka snížený. To je případ například Slovenska anebo Polska. Ale podle ochránců lov není řešení.

[chooze:article;value:558820]

"Spíš tím klíčem k nějakému lepšímu soužití je lepší zabezpečení stád před těmi útoky vlků. Ať už formou elektrických ohradníků, nebo třeba pasteveckých psů," míní odborný garant Hnutí DUHA Šelmy Miroslav Kutal.

Podle dat Evropské komise zabijí vlci napříč sedmadvacítkou ročně přes 65 tisíc hospodářských zvířat. Po povolení odstřelu volají i farmáři v České republice.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.