Vlk Bubla se blíží ke své smečce. Podle všeho ho neodmítne

Vlčí mládě po srážce s autem odborníci vypustili zpět do volné přírody v lednu. Sledovat jeho pohyb chtěli pomocí telemetrického obojku, který ale kvůli technické závadě přestal posílat souřadnice. Vlka, kterému lidé začali říkat Bubla, proto teď stopuje po Krušných Horách Štěpánka Kadlecová s pomocí fotopastí.

"Ty fotopasti jsou teď stěžejní, pravděpodobně jsme i teď před pár dny zjistili, že by se teoreticky dalo i stopovat podle stop, protože jsme narazili na stopní dráhu, kde občas ta zadní tlapa byla lehce vytočená a hned nás napadlo, jestli to nebude na následky toho zranění," vysvětlila koordinátorka Hnutí DUHA Štěpánka Kadlecová.

Podle videí z fotopastí se Bubla pohybuje zhruba na území své mateřské smečky. A přestože se ještě se svou rodinou nesetkal, zdá se že je blízko. "Je to velmi dobrá zpráva. Víme, že vlk není zavrhnutý smečkou a v tom teritoriu spolu nějak společně fungují," poznamenala Kadlecová.

[chooze:article;value:491224]

"I když obojek zřejmě již další data nepošle, měsíc sledování nám ukázal, že rozhodnutí o vypuštění rehabilitovaného zvířete bylo správné," řekl zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa.

Šelma měla po srážce s autem otřes mozku, zlomenou spodní čelist i kyčel a nikdo jí nedával velké šance že by se do volné přírody mohla vrátit. "Já jsem doufal, že to takhle dopadne, myslím si že to nikdo nemohl vědět. Já jsem věděl, že on fyzicky bude schopen života, který bude relativně kvalitní, protože to zvíře se dobře uzdravovalo, tak rychle rehabilitovalo, že bylo celkem jasné, že jeho život, ať už v zajetí, nebo venku bude celkem plnohodnotný," prohlásil veterinář Lukáš Duchek.

Bubla ale podle ochránců dokonce už i loví. Na to, jestli se mu podaří se připojit ke zbytku smečky, si ale ještě budeme muset počkat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.