Vlna násilí v Ekvádoru: Po střetu gangů ve vězení zemřelo 31 lidí

Jihoamerickým Ekvádorem v posledních týdnech otřásá vlna násilí, která děsí tamní obyvatele. Válka několika znepřátelených zločineckých gangů, která se z ulic dostala i do přeplněných vězení, znepokojuje vládu, která v zemi v pondělí vyhlásila výjimečný stav a posiluje státní ozbrojené složky. Série násilností vyvrcholila jednou z největších vězeňských vzpour v posledních letech. 

Ve věznici v přístavním městě Guayaquil o víkendu vypuklo povstání několika znepřátelených gangů a podle ekvádorského státního zastupitelství při zásahu policie zemřelo 31 vězňů a 14 z nich bylo zraněno, informuje web France24. Ještě v pondělí drželi vězni jako rukojmí 96 dozorců, než proti vězňům zasáhlo víc než dva a půl tisíce vojáků. Od roku 2021 během násilností v ekvádorských věznicích zemřelo už na 420 lidí, sdělila televize Al Jazeera

Vražda starosty za bílého dne

Násilí se ale vzápětí přesunulo i do ulic. Zločinecké skupiny totiž dlouhodobě terorizují hlavně přístavní města, kde spolu bojují především o kontrolu distribuce kokainu. K vyhlášení výjimečného stavu v pondělí prezidenta Guillerma Lassa vyprovokoval také atentát na Agustína Intriaga, starostu přímořského města Manta, kterého na ulici zastřelil venezuelský útočník, zatímco se na ulici bavil s mladou sportovkyní Arianou Chancayovou. Minulý týden útočníci podobně v nedaleké obci zastřelili politika Ridera Sáncheze, který kandidoval do parlamentu. 

[chooze:article;value:497031]

"Tato úmrtí nás bolí a zároveň nás jako zemi spojují. Před kriminálníky stát nebude uhýbat," odůvodnil vyhlášení výjimečného stavu prezident Lasso, který vyzval k dalšímu vyzbrojení armády a policejních složek. Ty by podle něj měly proti řádění gangů víc zasahovat.

V červnu vláda s tímto odůvodněním nakoupila 24 milionů kusů munice, doplňuje CNN. Násilí v Ekvádoru začalo stoupat se vzestupem prodeje kokainu, který se vyrábí v sousedním Peru a Kolumbii. Z Ekvádoru pak často droga proudí do Evropy a Spojených států.

17milonový stát zmítaný válkou gangů na konci srpna čekají předčasné parlamentní a prezidentské volby. Současný prezident Lasso se ale podle deníku El País o úřad nebude ucházet, přestože volby vyvolal tím, že odmítl, aby parlament vyšetřoval jeho obvinění z korupce, a rozpustil ho. 

Silné deště způsobily masivní sesuvy půdy v Ekvádoru. Pohřešují se desítky lidí (03/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.