Vlna nemocí se žene přes Česko. Spočítejte si, kolik dostanete na nemocenské

Nemocenská je jednou z šesti dávek českého systému nemocenského pojištění. Nárok na peníze mají lidé, kteří si platí nemocenské pojištění. Za zaměstnance ho odvádí zaměstnavatel v rámci sociálního pojištění. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) si ho musí platit samy, v jejich případě je to dobrovolné.

"Účast na nemocenském pojištění vzniká zpravidla dnem, ve kterém zaměstnanec začal vykonávat práci, a zaniká dnem skončení doby zaměstnání, v případě OSVČ pak dnem, který uvedla v přihlášce k účasti na pojištění, nejdříve však dnem, ve kterém přihlášku podala," informovala na webu Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

[chooze:article;value:525982]

Od letošního roku navíc v rámci konsolidačního balíčku všichni zaměstnanci začali nově odvádět 0,6 % na nemocenském pojištění. Vyšší zdanění ale nezvyšuje finanční plnění během nemoci.

Lidé se ale nemusí bát, že by v případě onemocnění úplně přišli o svůj příjem. V prvních 14 dnech pracovní neschopnosti pracovníkovi náleží náhrada mzdy, kterou mu vyplácí zaměstnavatel. Při delším marodění, tedy od 15. dne, pak vyplácí nemocenskou stát.

Spočítejte si na kalkulačce, kolik peněz dostanete:

Na nemocenskou mají tedy nárok i živnostníci a podnikatelé, pokud si platí nemocenské pojištění. Peníze však dostanou až od 15. dne nemoci, kdy je vyplácí stát. Prvních 14 dnů musí počítat s tím, že jsou bez příjmu.

Kalkulačka nemocenské pro OSVČ:

Základem pro výpočet nemocenské je denní vyměřovací základ. "To je zjednodušeně řečeno průměrný denní příjem za rozhodné období, zpravidla za 12 kalendářních měsíců před měsícem, ve kterém vznikla sociální událost," vysvětlila správa.

Ten však při výpočtu podléhá redukci. V rámci pravidelné valorizace se pak v roce 2024 zvýšila redukční hranice. Při průměrné či podprůměrné mzdě by se to však nemělo nijak výrazně projevit na výši nemocenské.

Redukční hranice v roce 2024:

1. redukční hranice je 1 466 korun (započítává se z 90 %)

2. redukční hranice je 2 199 korun (od 1 466 do 2 199 korun se započítává z 60 %)

3. redukční hranice je 4 397 korun (od 2 199 do 4 397 korun se započítává z 30 %)

Nemocenská činí 60 % redukovaného denního vyměřovacího základu. Postupně se ale zvyšuje. Po 31. dnu na 66 % a následně po 61. dnu na 72 %.

Prudké ochlazení nahrává nemocem. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.