Vlna respiračních onemocnění sílí. Čekárny plní lidé s covidem i chřipkou

Denně se v Česku nakazí více než 1 500 lidí, navíc počty neustále stoupají. "Je tam nárůst respiračních onemocnění i covidu. Lidé chodí s rýmou, bolestí hlavy, bolestí krku, můžou být i průjmovitá onemocnění," popsal příznaky praktický lékař z Jihlavy Pavel Daniel.

"Je nárůst o více než osm procent oproti minulému týdnu," potvrdila mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová. Nejhorší situace je na jižní Moravě a v Olomouckém kraji, tam už počty nakažených na 100 tisíc obyvatel atakují epidemický práh.

[chooze:article;value:577600]

​Nemocnice po celé republice zavádějí různá opatření. Třeba v Pelhřimově nebo Novém Městě na Moravě jsou zakázány návštěvy na některých odděleních. "Žádáme pacienty a taky návštěvy, aby při návštěvě nemocnice měli na sobě roušku nebo respirátor," upozornila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. Většina lidí toto doporučení dodržuje. "Mám roušku kvůli své bezpečnosti," řekla jedna z návštěvnic nemocnice, která měla nasazenou roušku. "Chci být zdravá," shodla se s ní další.

​Hůře bude i ohledně covidu-19. Do Česka se dostává nová nakažlivější mutace, do Vánoc se jí podle předpovědí nakazí většina populace. "Nazývá se XEC, tato mutace je opět rychlejší. Klinický průběh by neměl být nějak závažnější," poznamenal epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

"Vidíme i výrazný 83procentní nárůst nemocnosti mezi seniory od 65 let výše," dodala mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová. Právě nejrizikovější skupiny, tedy senioři, chronicky nemocní lidé a těhotné ženy, by se měly nechat očkovat. Aktuálně v Česku na covid-19 každý den zemřou tři lidé. V nemocnicích je skoro 500 hospitalizovaných.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.