Vnučka hraběte: Schwarzenberga měl rád každý, jeho nástupce neznáme

[chooze:gallery;value:32965]

​Karel Schwarzenberg byl rodu knížecího a teoreticky mohl být i náhradníkem v nástupnictví na český trůn. "V tomto smyslu ale právoplatného nástupce máme a tím je samozřejmě Karel Habsbursko-Lotrinský. Ta linie, pokud nebude brát ohled na přerod v civilní stát, nebyla přerušena," vysvětluje v rozhovoru pro TN.cz starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, která je pokrevně spojena s rodem Sternbergů.

Mezi českou šlechtou měl Karel Schwarzenberg určité výsadní postavení….

Ano, šlo o určitou neformální pozici, protože šlechtické tituly se u nás od roku 1919 neuznávají. Karel Schwarzenberg byl velmi oblíbeným, veselým a přátelským člověkem. Byl také velmi vzdělaný a měl obrovský osobní přesah. Všichni si ho vážili a nezaznamenala jsem ve svém okolí nikoho, kdo by ho neměl rád.

[chooze:article;value:529135]

Kdo by podle vás mohl úlohu jakéhosi neformálního vůdce české šlechty po Karlu Schwarzenbergovi převzít?

Toto je velmi komplikovaná otázka. Dříve se kromě Karla Schwarzenberga takto vyprofiloval i můj strýc Zdeněk Sternberg, který měl mezi šlechtickými rodinami podobnou váhu. Jak to bude dál, se teprve uvidí.

Asi půjde o někoho z té mladší generace….

Ano, půjde pravděpodobně o někoho z té generace Tomáše Czernina, Františka Kinského či Filipa Sternberga.

​​Po Karlu Schwrzenbergovi zbyl také velký majetek…

Ano, nemovitosti už ale dříve přepsal na svého syna a ponechával si jen svou milovanou Dřevíč. K tomu nejvýznamnějšímu patří v Česku Orlík a jeho panství, ty největší majetky má ale rod Schwarzenbergů v Rakousku.

Pokud bychom odmysleli, že v roce 1919 byly šlechtické tituly zrušené, tak Karel Schwarzenberg byl kníže. A knížata byla tradičně určitými náhradníky v nástupnictví na královský trůn…

V tomto smyslu ale právoplatného nástupce na český trůn máme a tím je samozřejmě Karel Habsbursko-Lotrinský. Ta linie, pokud nebude brát ohled na přerod v civilní stát, nebyla přerušena. A bylo by velmi nestandardní, pokud by byl pominut. Kvůli něčemu takovému se v minulosti vedly i války.

[chooze:article;value:529123]

A je podle vás vůbec reálné, že by se monarchie obnovila?

Ne. Ta myšlenka je samozřejmě hezká, ale mentalita je už někde jinde a moderní státy se rozvíjejí jiným způsobem, byť některé monarchie i v současném světě přetrvávají. A hlavně díky tomu, že jejich tradice nebyla nikdy porušena. Ale je hezké, že se některé tradice trochu udržují i tam, kde už monarchie není. Jde však o jakousi libůstku a nikoli o vážně míněnou věc.

Jakou hodnost má vlastně váš rod Sternbergů?

Ten je odnepaměti hraběcí. A je to dokonce v Čechách nejstarší šlechtický rod.

Takže nebýt roku 1919, tak vám budeme říkat paní hraběnko?

Ne. Moje maminka se narodila jako Sternbergová a jejím tatínkem byl Jiřího Douglas Sternberg, jsem šlechtičnou tak napůl.

Krize na Ukrajině je divadlo. Putin není Hitler ani blázen, řekl Schwarzenberg (2/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.