Vobořil: Navrhnu vládě abolici při možném stíhání kvůli HHC

HHC látka chemicky podobná hlavní psychoaktivní části marihuany THC. Ve větší dávce může vyvolat úzkost, zvracení, zrychlený dech nebo psychotické reakce. Přesto byl její prodej volný a bez problému se k ní dostaly i děti. Ministerstvo zdravotnictví zakročilo až po otravě zhruba stovky mladých lidí.

"Dočasně dáme na seznam návykových látek, zakázaných látek, HHC a obdobné produkty, tak abychom zabránili dalšímu riziku," řekl ve středu šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09).

Jenže s tím národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil tak úplně nesouhlasí. Ze dne na den by totiž HHC bylo nelegální a lidé by za jeho držení mohli skončit ve vězení.

[chooze:article;value:540868]

​Z cukrovinek se totiž rázem stala tvrdá droga. A to až do chvíle, než bude schválena novela o návykových látkách, která HHC postaví na úroveň alkoholu nebo cigaret. Pro lidi, kteří by byli do té doby stíháni, chce Vobořil vyjednat abolici. 

"V tomhle případě, kdy se těm lidem řekne, že to je jen dočasné a oni si to nakoupí, kdy to je legální a mezitím to trestné bude a ten zákaz bude trvat dlouho, tak to je problém. To ti lidé můžou dostat pět, sedm, deset let třeba," řekl národní koordinátor pro protidrogovou politiku Vobořil.

"My jsme velice pečlivě zvažovali se skupinou právníků, která cesta bude nejlepší, a tou je dát HHC na seznam návykových látek s tím, že bude přijat zákon o psychomodulačních látkách, který to bude regulovat podle věku," reagoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Vobořil odhaduje, že lidí, kteří užívají nebo si nakoupili produkty s HHC, můžou být v Česku desetitisíce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.