Moderní bydlení

Voda smetla část Šumperska. Nevěřil jsem, že to znovu zažiju, říká muž

[chooze:gallery;value:37388]

​Paní Iveta prožila o víkendu chvíle hrůzy. Její dcera bydlí v Mělníku, kde v neděli Labe vystoupalo na třetí stupeň povodňové aktivity, kulminovat měla v noci na úterý. Dlouhé hodiny o ní neměla žádné informace, nezvedala telefon, na SMS zprávy nereagovala. Po několika hodinách se konečně ozvala a Iveta zjistila, že její dcera zachraňovala milovanou kobylu.

"To, že se bojím především o ni, jí vůbec nedocházelo. Musela prý zjistit, zda není její kobyle zima, tak jí vezla koňskou deku," vylíčila TN.cz Iveta. Celou stáj pak museli kvůli hrozící vodě odstěhovat. 

[chooze:article;value:574140]

​Obrovský strach měla paní Iveta také o svého sedmdesátiletého otce, který žije sám v řadovém domku ve Vikýřovicích nedaleko Šumperka. "Stále byl v klidu, do telefonu mě ujišťoval, že se vlastně nic neděje, prý sedí na terase a pozoruje, jak se zvedá voda. Do poslední chvíle nevěřil, že by se dostala až k němu," řekla dále Iveta. Rodina už přitom jedny záplavy zažila, a to v roce 1997.

Najednou se ale situace změnila, voda se nekontrolovatelně dostávala až k domu. "V té chvíli mu došlo, že se blíží katastrofa," dodala nešťastná žena. Teď má vodu prakticky všude – v kotelně, ve sklepě, místo zahrady má velkou lagunu. "Otec sám už na úklid nestačí, musíme se zapojit všichni, už teď mu pomáhá můj bratr a synovec," dodala paní Iveta.

​Radnice na svých webových stránkách také upozorňuje, že v některých částech obce byly kvůli povodním přerušeny dodávky pitné vody. Zajištěny jsou kontejnery, kam mohou lidé vyhazovat zničené věci.     

Následky záplav jsou na Šumpersku obrovské. "Během 10 minut přišla metrová vlna vody. Teď už hladina klesla, ale místní jsou bez elektřiny i signálu," popsal situaci v neděli večer ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na síti X. Rozvodněná řeka Morava v neděli zpustošila obec Hanušovice, kde poničila koleje i silnice a odřízla vesnici od elektřiny. Na řece Desné se podařilo hladinu udržet na úrovni, při které nezpůsobila závažnější škody.

Rudolfa z Krnova připravila voda o vše. Situace ve městě je katastrofální:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.