Vodohospodáři upouštějí přehrady. Česko se chystá na povodně

Povodí Odry kvůli očekávaným extrémním srážkám upouští podzemními výpustěmi vodu do řek ze všech přehrad v povodí v Moravskoslezském kraji už od pondělí. Prostor pro zachycení případné povodňové vlny prý už je na všech přehradách.

Vodohospodáři už také začali vypouštět i zásobní prostory jednotlivých přehrad, ve kterých je pitná a užitková voda. Na velkou vodu se chystají ale vodohospodáři po celé republice. Odpouštějí přehrady, včetně třeba Vltavské kaskády. Připravují se ale i mnohé obce, které svolávají povodňové komise.

"Retenční prostory ve všech vodních nádržích jsou prázdné a připravené zachytit povodňové přítoky, v současnosti uvolňujeme právě i zásobní prostory vodních nádrží," uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

[chooze:article;value:573503]

Jednou z nádrží, kde Povodí Moravy už v úterý zvýšilo odtok, je ta slušovická na řece Dřevnici. Třeba z přehrady Mostiště u Velkého Meziříčí teď vodohospodáři z preventivních důvodů upouštějí osmkrát více vody, než je obvyklé.

"Budeme na danou situaci reagovat až operativně, především se bude jednat o navýšení příslušníků sloužících na krajském operačním středisku, kde se přijímají tísňové linky," uvedla mluvčí hasičů Zlínského kraje Lucie Javoříková.

Velké riziko povodní děsí starosty obcí, kterými se voda prohnala při letních bleskových záplavách. "Předpovědi nevypadají vůbec dobře, takže se na to připravujeme. Máme objednané pytle, máme objednaný písek," sdělila starostka Hradčan Marie Galetová. "Čistíme příkopy, čistíme propustky, čistíme kanálové mříže," popsal starosta městysu Dřevohostice Petr Dostál. 

[chooze:article;value:573552]

Mnohamilionové škody nadělaly červnové povodně v Šišmě na Přerovsku. Rozvodněný potok dokonce odnášel auta. "Vyhlásíme, aby si odstranili svůj majetek, to znamená, aby přeparkovali auta do vyšší polohy na obci, budeme pytlovat pytle s pískem, aby si udělali zábranu," řekl starosta obce Marek Krystek.

V Albrechticích nad Orlicí na Královéhradecku už ve středu vpodvečer instalovali hasiči několik velkokapacitních čerpadel. Místní potok tam při povodních zaplavuje okolní domy a pozemky.

Počasí o víkendu paralyzuje i mnohé naplánované akce. Kvůli dešti a silnému větru ruší pořadatelé třeba hudební festival v Uherském Hradišti. "Z důvodu bezpečnosti návštěvníků i všech zúčastněných jsme ho museli nakonec zrušit," informoval manažer festivalu Ondřej Strachota.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.