Vojta před měsícem vypadl za jízdy z vlaku. Teď už opět mluví i chodí

Ještě před měsícem se Vojta na posteli jen díval před sebe. "Když jsme přijeli, měl plíny a byl úplný ležák," vzpomíná Vojtův otec David Tomeš. Dnes už ale chodí a chutná mu jako snad nikdy před tím.

Vojta s kamarádem v ten osudný den trochu popili. Když se mu udělalo špatně, ve vlaku se vyklonil z okna a za jízdy vypadl. Policisté ho našli ležet vedle kolejí. Od stanice k němu běželi dva kilometry. "Každý jsme si vzali baterku, defibrilátor a batoh první pomoci," zavzpomínal policista Marek Nýč.

[chooze:article;value:501955]

"Viděli jsme obrysy nohou, a tak jsme se rozběhli k němu," dodal jeho kolega Lukáš Veselý. Čtyři týdny byl Vojta v umělém spánku a měl poškozený mozek. Teď už má za sebou měsíc rehabilitace.

Denně se hýbe pod dohledem odborníků v krkonošské léčebně. Odpoledne si ho do parády vezme ještě táta. "Cvičí s fyzioterapeutem a má na programu elektrostimulaci, vířivku a bazén," vyjmenoval primář dětské léčebny v Janských Lázních Jan Podojil.

Vojta už bez problémů hýbe rukama i nohama. To, že se takhle rychle zotavil, šokuje nejen laiky, ale i odborníky. Tomešovi ujdou každý den osm kilometrů. Vojta v Jánských Lázních stráví ještě měsíc. "Těším se domů a na kamarády," řekl Vojta. Policisté případ uzavřeli jako nešťastnou náhodu. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.