Volby by s převahou vyhrálo ANO. Do Sněmovny by se dostalo jen šest stran

Hnutí ANO se v nejnovějším průzkumu společnosti Median umístilo na prvním místě se ziskem 34,5 procenta hlasů, přestože oproti poslednímu šetření jeho preference nepatrně klesly. Naopak o dva procentní body vzrostla ODS, kterou by podpořilo 15,5 procenta voličů. Třetí jsou Piráti s 11 procenty.

Čtvrtá by skončila SPD, které by dalo hlas 8,5 procenta voličů, za ní STAN se 6 procenty a TOP 09 s 5,5 procenty.

Před branami Poslanecké sněmovny by skončila KDU-ČSL, pokud by šla do voleb samostatně. Neuspěla by SOCDEM (4 procenta) ani komunisté (3,5 procenta).

[chooze:article;value:532609]

​Současná pětikoalice by podle dat Medianu ve Sněmovně získala 90 křesel, ANO 87.

Průzkum ukázal, že voleb by se v listopadu 2023 určitě zúčastnilo 55,5 procenta respondentů, 13,5 procenta dotázaných by účast zvažovalo.  

ANO volí podle Medianu lidé, kteří jsou už v důchodu a zvítězilo by i mezi voliči ve věku 35 a více let. ODS by bodovala v případě, že by k volebním urnám šli pouze lidé s vysokoškolských titulem nebo podnikatelé. Piráti by měli navrch u voličů do 34 let. Hnutí STAN by volili především studenti a prvovoliči, TOP 09 má své voliče mezi lidmi ve věku 18 až 24 let a 35 až 44 let.

​V listopadu by se do Poslanecké sněmovny dostalo 6 politických stran a hnutí. Překonání pětiprocentní hranice je ale u partají, které se kolem ní pohybují (STAN, TOP 09, SOCDEM, KDU-ČSL) nejisté.

Průzkum se uskutečnil ve dnech 11. až 30. listopadu a zúčastnilo se ho 1 024 respondentů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.