Volby by s převahou vyhrálo hnutí ANO. Lidovci by se do Sněmovny nedostali

[chooze:gallery;value:32476]

Podle nového průzkumu agentury Median by vládní pětikoalice nedokázala znovu sestavit většinovou vládu. Agentura se při tvorbě modelu dotazovala 1 007 lidí starších 18 let ze všech věkových a vzdělávacích vrstev i z velkých a malých obcí.

Pokud by se volby konaly letos v červnu, do Sněmovny by se dostalo šest stran, z toho jen čtyři mají křesla zabezpečená. Na prvním místě se s přehledem drží ANO s 35,5 procenta, což je vůbec největší podpora, kterou hnutí za poslední dva roky má. Za ním je ODS se 14, Piráti s 11 a SPD s 10 procenty. STAN a TOP 09 se pohybují na hranici vstupu do dolní komory Parlamentu s 5,5 (STAN) a 5 procenty (TOP 09). Těsně pod hranicí se nachází také SOCDEM se 4 procenty. Vládní KDU-ČSL by získala pouze 2 procenta hlasů.

[chooze:article;value:512889]

ANO si udržuje největší podporu starší části populace. Ve věkové kategorii 65 a více let stranu podporuje 65 procent dotázaných. Mezi nejmladšími voliči v kategorii 19 až 24 let vítězí ODS s podporou 24 procent dotázaných. Kategorii 25 až 34 let vládnou Piráti s 28 procenty.

Hnutí ANO má také nejsilnější volební jádro i volební potenciál. "Pokud by hnutí ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří ho plánují volit a nevylučují účast ve volbách, získalo by 40 procent hlasů. Jádro voličů ANO je na úrovni 26,5 procenta, což je více než potenciál kterékoliv z dalších stran," uvádí Median.

Na druhém místě je ODS s pevným jádrem 7,5 procenta a volebním potenciálem 21 procent. Piráti sice mají vyšší volební potenciál než SPD, tedy 19,5 procenta u Pirátů ku 15 procentům SPD, jejich voličské jádro je ale nižší. Činí pouze 5 procent, zatímco u SPD je to o procentní bod víc.

[chooze:article;value:510346]

Současná vládní pětikoalice tvořená hnutím SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a PirSTAN (Piráti a STAN) by s takovými počty hlasů získala 37,5 procenta voličů. Neměli by tak nadpoloviční většinu v Poslanecké sněmovně. Tam by tak obsadili 92 křesel ze 101 potřebných.

Hnutí ANO by získalo 87 křesel ve Sněmovně. Vládní koalici by dokázalo poskládat s libovolnou stranou v dolní komoře. V případě koalice s ODS by dokonce tyto dvě strany měly ústavní většinu 124 poslanců.

Schvalování změn v důchodech krachlo. Sněmovna projednávání odložila na pátek:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.