Volby by vyhrálo ANO s velkým náskokem. Nejvíc se propadají Piráti

Agentura Median v pátek zveřejnila svůj model voleb do Poslanecké sněmovny za říjen letošního roku. Podle něj by lidé do dolní komory Parlamentu poslali šestici politických stran a hnutí. S velkým náskokem by zvítězilo hnutí ANO s 35 % hlasů následované ODS s 13,5 %. Třetí by pak skončilo hnutí SPD se ziskem 10,5 % hlasů.

Do Sněmovny by se dostali také Piráti s 9 %, STAN s 6 % a TOP 09 také s 6 % hlasů. Z vládních stran by ve volbách naopak neuspěla KDU-ČSL s pouhými 3,5 %. Podobného výsledku by dosáhla i aktuálně mimoparlamentní Sociální demokracie.

​Hnutí ANO a SPD si od září polepšila o procentní bod, ODS a TOP 09 pak o půl bodu. Hnutí STAN si o půl bodu naopak pohoršilo. Největší propad zažili ale Piráti, a to o 2,5 procentního bodu.

[chooze:article;value:531144]

Hnutí ANO boduje hlavně mezi penzisty. Podobně je na tom i ODS, u níž největší část voličů tvoří lidé nad 65 let. SPD má úspěch u lidí v domácnosti a na rodičovské dovolené, Piráty pak podporují především mladí lidé do 34 let a TOP 09 volí často lidé ve velkých městech nad 100 tisíc obyvatel.

Do voleb by se podle modelu zapojily asi dvě třetiny právoplatných voličů. Určitě by k nim zamířilo 55,5 % lidí, 10,5 % by pak volební účast alespoň zvažovalo. Naopak 28,5 % potenciálních voličů k volbám jít odmítá a 5,5 % to spíše neplánuje.

Sběr dat k modelu probíhal od 3. do 31. října od 1 016 respondentů starších 18 let. Model bral v potaz kraj bydliště, věk, pohlaví, vzdělání, velikosti obce, pracovní pozici i volební rozhodnutí ve sněmovních volbách v roce 2021. Předpokládané volební zisky stran jsou zaokrouhlené na půl procenta, přičemž statistická odchylka u malých stran je 0,5 procentního bodu a u velkých až 3,5 procentního bodu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.