Volby by vyhrálo hnutí ANO. Vláda by ve Sněmovně přišla o většinu

[chooze:gallery;value:32935]

Do Sněmovny by se podle modelu dostalo sedm stran či hnutí. Nejvyšší preference, tedy 33 procent, má stále hnutí ANO. Na druhém místě je s velkým odstupem ODS, která by ve volbách získala 15 procent hlasů. Median o tom informoval v tiskové zprávě.

Pokud by kandidovali samostatně, vypadli by z dolní komory Parlamentu lidovci se čtyřmi procenty. Nahradit by je mohli sociální demokraté, kteří mají v průzkumu přesně potřebných pět procent.

Z vládních stran by ve Sněmovně zůstali i Piráti s 12 procenty, STAN s 6,5 procenty a TOP 09 s 5,5 procenty. Z opozičních hnutí by v dolní komoře byla i SPD s osmi procenty.

[chooze:article;value:518965]

Ve Sněmovně by tedy současná vláda měla jen 92 poslanců. "Rozložení mandátů ovšem nezohledňuje případné předvolební koalice. Naopak zohledňuje vstup SOCDEM do Poslanecké sněmovny, ovšem tato strana se pohybuje na hranici pěti procent," upozornila agentura.

Jako možné koalice zmiňuje ANO s ODS, které by měly dohromady většinu 112 poslanců, a ANO s Piráty se 106 mandáty.

Hnutí ANO má s 39 procenty i nejvyšší potenciál a jádro (25 procent). Potenciál přes pět procent mají i lidovci, Zelení, komunisté a hnutí Přísaha.

[chooze:article;value:510227]

Polovina respondentů si je jistá účastí i volenou stranou, dalších 30 procent k volbám hodlá přijít, nemá ale pevně dáno, koho bude volit. Právě proto není jisté, že se například sociální demokraté do Sněmovny dostanou a lidovci ne.

Oproti červnovému průzkumu kleslo hnutí ANO o 2,5 procentního bodu. Naopak rostou Piráti a ODS se delší dobu drží okolo 15 procent. SPD má nejnižší podporu od července 2021.

Výzkumu se zúčastnilo 1 019 respondentů starších 18 let. Probíhal od 1. července do 8. srpna.

Sněmovní spor o úsporný balíček. Státní kase má přinést 150 miliard korun (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.