Volby do europarlamentu se blíží. Hlavním tématem je bezpečnost

Ruský útok na Ukrajinu podle expertů ukázal, že Unie umí v bezpečnostních otázkách jednat rychle. Do budoucna pro ni prý bude výzvou se více semknout. Odborníci předpokládají, že i po volbách zůstane Rusko nepřítelem číslo jedna.

"Na druhém místě je to nezvládnutá nelegální migrace, která má rostoucí tendence a Evropa si s ní skutečně neumí poradit, není schopná ty nově příchozí integrovat," uvedl bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Evropská unie vznikla jako mírový projekt. Na obranu slouží hlavně Severoatlantická aliance. Právě problémy kolem ní by také mohly Evropu brzy zaměstnávat. A to po volbách. Ale ne těch do europarlamentu, nýbrž těch podzimních ve Spojených státech.

[chooze:article;value:554432]

"V případě vítězství Donalda Trumpa by skutečně ta hlavní zodpovědnost byla na naší straně, na straně Evropy. A my bychom se skutečně museli stát tím hlavním aktérem, který potáhne tu evropskou bezpečnost," vysvětlil výkonný ředitel institutu EUROPEUM Martin Vokálek.

Kromě Ruska se bude muset mít v příštím volebním období Evropská unie na pozoru prý i před dopady války na Blízkém východě nebo před vlivem Číny. Nebezpečí navíc prý dávno nečíhá jen ve zbraních, ale čím dál častěji přichází z kyberprostoru. Ať už jde o pokusy o ovlivňování voleb, dezinformace, nebo o umělou inteligencí upravenou realitu.

[chooze:article;value:549387]

"Nejsou to pouze dezinformace a není to pouze umělá inteligence, ale i vývoj nových zbraňových systémů a kvantové počítače z hlediska zabezpečení komunikačních systémů a podobně. Takže tady já bych viděl možná něco, co není dostatečně akcentováno," řekl bezpečnostní analytik Oldřich Bureš.

Experti poukazují na to, že ačkoliv téma bezpečnosti nemusí být pro voliče tak atraktivní jako ta, která se jich bezprostředně dotýkají, je potřeba ho udržet. Starosti všedních dnů by totiž v případě konfliktu byly pro náš život o poznání méně důležité.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.