Volby do Evropského parlamentu 2024: Jak a kdy mohou Češi volit

Na začátku června proběhnou v Evropské unii (EU) volby do Evropského parlamentu. Volby v členských státech potrvají od 6. do 9. června 2024. Konkrétně v České republice se bude volit v pátek 7. června (od 14 do 22 hodin) a v sobotu 8. června (od 8 do 14 hodin). Česká republika a Itálie jsou jediné země, ve kterých se volí ve více dnech. Ve většině zemích EU se bude volit 9. června.

V následujícím volebním období zasedne v europarlamentu 720 poslanců, kteří budou zvoleni na pět let. Čeští europoslanci obsadí 21 křesel, stejně jako v minulém volebním období. Počet europoslanců se odvíjí od počtu obyvatel země, ze které politici pocházejí.

[chooze:article;value:549387]

Preferenční hlasování

Všechny země EU musí u voleb do Evropského parlamentu používat volební systém zajišťující poměrné zastoupení. To znamená, že počet křesel, které daná strana získá, je určený procentem hlasů získaných ve volbách. Stejně jako u voleb do Poslanecké sněmovny ČR musí strana kandidující do europarlamentu dosáhnout na minimálně 5 %, aby získala mandát.

Česká republika používá preferenční hlasování. Volič tak může jednotlivým kandidátům volené strany udělit preferenční hlasy a zvýšit tím jejich šanci na zvolení v rámci strany. Udělit může maximálně dva preferenční hlasy.

Jak dopadnou volby 2024, bude možné zjistit nejdříve poté, co se uzavřou poslední volební místnosti v Unii, tedy v neděli 9. června po 23:00. Předběžné výsledky, tzv. exit polly, chce ale Evropský parlament zveřejňovat už od 18:15 v neděli. Český statistický úřad (ČSÚ) ale se sčítáním začíná hned poté, co se uzavřou volební místnosti v Česku.

Kdo může volit

K volbám do Evropského parlamentu se není potřeba registrovat. Každý občan ČR starší 18 let je automaticky zaregistrován ve volební místnosti v místě trvalého bydliště. Kdo by ale chtěl volit jinde v rámci České republiky, musí si zažádat o voličský průkaz, a to buď na úřadě v místě trvalého bydliště, nebo elektronicky prostřednictvím datové schránky.

Osobně lze o voličský průkaz požádat nejpozději dva dny před otevřením volebních místností v ČR (tedy do středy 5. června do 16:00). Písemná žádost musí být na úřad doručena nejpozději sedm dní před začátkem eurovoleb (tedy do pátku 31. května).

Češi můžou ve volbách do Evropského parlamentu hlasovat pouze v České republice. Jsme jednou ze čtyř zemí, které neumožňují volit ze zahraničí (společně se Slovenskem, Irskem a Maltou).

[chooze:article;value:535299]

Kandidující strany

Ministerstvo vnitra 2. dubna oznámilo, že v zákonné lhůtě obdrželo 30 kandidátních listin pro volby do Evropského parlamentu. "Z toho 19 kandidátních listin podaly politické strany / politická hnutí a 11 kandidátních listin bylo podáno koalicemi politických stran/hnutí," uvedlo ministerstvo.

Do 8. dubna je povoleno doplňovat kandidáty či změnit jejich pořadí. Ministerstvo má za úkol kandidátní listiny přezkoumat a konečné rozhodnutí o registraci či odmítnutí kandidátní listiny oznámí do 20. dubna.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.