Volby na Slovensku. Čaputová musela čekat, volby narušil podezřelý batoh

Slováci si během soboty zvolí nové složení Národní rady, což je obdoba českého Parlamentu. V předčasných volbách si budou vybírat mezi 24 stranami a na hlasování mají čas od 7:00 do 22:00. Hned potom začne sčítání hlasů, a již v neděli ráno tak může být jasno o vítězi voleb. Jméno nového premiéra ale nemusíme znát ještě dlouho.

Předvolební průzkumy totiž očekávají velmi těsný souboj mezi stranou Směr bývalého premiéra Roberta Fica a stranou Progresivní Slovensko europoslance Michala Šimečky. I kdyby Robert Fico vyhrál, hrozí mu ale potíže při hledání koaličních partnerů. Více jsme o této situaci psali v tomto článku.

[chooze:article;value:524311]

Atmosféra na Slovensku je i kvůli tomu v posledních týdnech velmi napjatá a předvolební kampaň se neobešla bez slovních, a dokonce i fyzických útoků. Na veřejnosti došlo k bitce mezi slovenským expremiérem Igorem Matovičem (OĽaNO) a bývalým ministrem vnitra Robertem Kaliňákem ze Směru.

Odvolila Čaputová a další

Asi půl hodiny před polednem odvolila v Pezinku prezidentka Zuzana Čaputová. Ta měla hlas do urny hodit už kolem 10. hodiny. Zpoždění měla podle portálu TVnoviny.sk kvůli podezřelému batohu, který se našel u volební místnosti. Ten následně prověřovala ochranka.

"Dnes je výjimečný den, kdy máme právo i zodpovědnost vyjádřit se, jaké Slovensko chceme do budoucna. Dnes je příležitost vyjádřit svůj názor. Hlas každého z nás má stejnou hodnotu," řekla Čaputová.

Dopoledne odvolili také předsedové největších politických stran. Šéf Směru Robert Fico šel k volebním urnám se svou matkou, volil už také jeho největší politický rival a předseda strany Progresivní Slovensko europoslanec Michal Šimečka nebo předseda strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík či lídr strany OĽaNO Igor Matovič. Premiér Ľudovít Ódor odvolil i přes drobné komplikace. Před volební místností totiž zjistil, že nemá u sebe občanský průkaz. Musel se tedy pro něj vrátit.

Česko a slovenské volby

Volby se dotýkají i Slováků žijících v České republice. Dle dat slovenského ministerstva vnitra zájem o hlasování poštou projevilo celkem 72 993 občanů z ciziny a z toho 26 926 byli Slováci žijící v Česku (téměř 37 %). Tito lidé mohli hlasovat do pátečních 12:00, respektive do té doby musela být obálka s jejich hlasem doručena na podatelnu ministerstva vnitra.

[chooze:article;value:523114]

Z České republiky přišlo včas celkem 23 486 obálek. Celkem ze zahraničí hlasovalo 58 779 Slováků, což je rekordní počet. Sčítání těchto hlasů začne v sobotu od 18:00. 

Pavel vs. Fico

Hlavním favoritem na vítězství voleb je podle průzkumů Robert Fico a jeho Směr. Podle českého prezidenta Petra Pavla by jeho vítězství mohlo zhoršit vztahy mezi Českem a Slovenskem. "Hovořil otevřeně o tom, že by Slovensko mělo vystoupit z NATO. Vyjádřil celou řadu názorů, které spíše odpovídají ruské propagandě než našemu vidění světa. To by jistě v případě jeho zvolení a získání důvěry do určité míry narušilo i vztahy mezi námi, protože bychom se na některé zásadní věci dívali jinak," řekl Pavel.

​Proti tomu se ostře vyjádřil sám Fico. "Má to být varování adresované slovenským voličům, že volba slovenské sociální demokracie povede českou politickou reprezentaci k úmyslnému zmrazení československých vztahů?" ptal se šéf Směru řečnicky. "Pokud to byl účel vašeho vyjádření, tak nepřijatelně zasahujete do průběhu slovenské předvolební kampaně a já to musím rázně odmítnout," vzkázal Fico Pavlovi prostřednictvím videa. 

Podle českého politologa Lukáše Jelínka ale zhoršení československých vztahů nehrozí. "To, co teď slyšíme, jsou předvolební proklamace. Ať už potom budou vlády jakékoliv, tak budou nuceny spolupracovat," myslí si politolog. "V minulosti už jsme tu měly různé kombinace levicových a pravicových vlád u nás a na Slovensku a vždycky to nějak fungovalo," dodal Jelínek. Celkově se podle něj situace po volbách bude spíše uklidňovat.

Podle průzkumu si jde Robert Fico pro vítězství. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.