Volby na Slovensku překvapily, říká odborník. Kampaň bude vyostřená

Do druhého kola slovenských prezidentských voleb se probojovali bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok a předseda Národní rady Peter Pellegrini. Korčok svého hlavního soupeře předběhl o více než 120 tisíc hlasů se ziskem 42,51 procenta.

O slovenských volbách hovořil v pondělní Snídani politolog Jiří Pehe. Podle něj je výsledek prvního kola překvapivý. Favoritem voleb byl totiž Pellegrini, který je blízkým spojencem vlády Roberta Fica. Měl ale podle průzkumů Korčoka porazit jen těsně.

Pro Korčoka to znamená ve druhém kole výhodu, jisté vítězství ale nemá. "Víme, že voliči Štefana Harabina, který skončil třetí, mají blíže k Pellegrinimu, který klade důraz na národní sentimenty. To platí i na voliče Mariána Kotleby, který je postfašista," poznamenal Pehe.

[chooze:article;value:547819]

Získat hlasy voličů Harabina a Kotleby ale pro Pellegriniho nebude snadné. "Tito voliči jsou velmi radikální a vyhranění ve svých názorech, a dokonce i Pellegrini, který s touto částí politického spektra hovoří, pro ně může být příliš liberální," řekl Pehe.

Harabin, který v prvním kole voleb získal 11,73 procenta hlasů, zatím nepodpořil ani jednoho z kandidátů. Jeho podpora by přitom Pellegrinimu mohla výrazně pomoci. "Je dost dobře možné, že tito voliči zůstanou doma. To by samozřejmě nahrávalo Ivanu Korčokovi," uvedl Pehe.

Druhé kolo prezidentských voleb na Slovensku se koná 6. dubna. Pehe v tomto období očekává vyostření kampaně. "Musí se proti sobě vymezit. Budou mluvit o tom, co jim vadí na tom druhém. Korčok se bude snažit Pellegriniho vykreslovat jako kandidáta koalice, která podle něj vede Slovensko k izolaci. Pellegrini zase bude ukazovat Korčoka jako příliš prozápadního kandidáta, který oslabuje slovenské národní zájmy," očekává Pehe.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.