Volby v Británii skončily. Drtivě zvítězila levice, tvrdí první odhady

Občané Velké Británie si ve čtvrtek volili nové poslance. První exit polly, které vyšly krátce po uzavření volebních místností, naznačují jasné vítězství levice. Podle odhadů BBC získají 410 křesel, konzervativci jen 131.

Ty ukazují, že třetí nejvyšší počet křesel, tedy 61, získali Liberální demokraté. Po nich následuje hnutí Reform UK (známé dříve jako Strana pro Brexit) Nigela Farage s 13 křesly. Sčítání hlasů bude ale pravděpodobně trvat až do pátečního rána.

[chooze:article;value:556786]

Průzkumy předpovídaly drtivou porážku pravicové konzervativní strany, která byla u moci posledních 14 let a v jejímž čele stojí současný premiér Rishi Sunak, a naopak obří vítězství levicových labouristů vedených Keirem Starmerem. Podle Guardianu by mělo jít o největší otřes v britské politice za dlouhá léta.

Zatímco labouristé očekávali asi 40 % hlasů, předpokládalo se, že konzervativci získají jen kolem 20 %. Těsně za nimi pak podle průzkumů mělo skončit hnutí Reform UK, kterému průzkumy předpovídaly asi 16 %, následované centristickými Liberálními demokraty s asi 11 %. 

[chooze:article;value:556916]

Do britské Dolní sněmovny se ale nevolí poměrným systémem, jako je tomu v Česku, nýbrž systémem relativní většiny. Poslanecké křeslo tak získává poslanec, který v daném volebním okrsku dostane nejvíce hlasů. To pro vítěze voleb většinou znamená silný volební zisk.

Podle webu Politico předpovídaly projekce labouristům mezi 430 a 444 křesly v 650členném parlamentu, což by jim zajistilo spolehlivou většinu.

Zároveň je to o více než 200 křesel více, než získali v posledních volbách. Naopak se předpokládalo, že konzervativci získají kolem 110 křesel, což by pro ně znamenalo ztrátu asi 255 křesel.

Volební místnosti se uzavřely v deset hodin večer tamního času, tedy ve 23:00 středoevropského letního času. 

Sunakův mandát zhodnotil komentátor Ondřej Šmigol (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.