Volby v USA byly zmanipulované, tvrdila televize. Musí zaplatit rekordní odškodné

Je rozhodnuto. Americká televizní stanice Fox News bude muset sáhnout opravdu hluboko do kapsy. Výrobci volebních přístrojů Dominion musí zaplatit v přepočtu téměř 17 miliard korun. Pro porovnání, s podobnou částkou hospodaří ve svém rozpočtu na jeden rok české ministerstvo kultury.

"Lži mají následky. Lidé různých politických názorů mají právo se neshodnout. Ale aby naše demokracie vydržela dalších 250 let a doufejme, že ještě mnohem déle, musíme být věrní faktům," prohlásil právní zástupce firmy Dominion Justin Nelson.  

Je to těžko uvěřitelné, ale televizní stanice ze soudního sporu vyvázla ještě poměrně dobře. Původně totiž Dominion požadovala dvojnásobnou sumu.

[chooze:article;value:499360]

"Společnost Dominion tvrdí, že moderátoři nebo hosté Fox News nepravdivě tvrdili, že systémy používané během voleb mohou být zmanipulované," vysvětlil spor korespondent agentury AP Randall Chase. Televize Fox News se obhajovala tím, že pouze informovala o Trumpových námitkách proti výsledkům voleb a nechala diváky vyslechnout si obě strany.

Důkazy ale říkají něco trochu jiného. "Chci se vás zeptat na systém společnosti Dominion. Víme, že se tam vyskytly nesrovnalosti v hlasování," prohlásila tehdy moderátorka Maria Bartiromová. "Nikomu se nelíbí volební systém společnosti Dominion. Proč bychom měli používat systém, který je na ho.no?" zněla slova dalšího moderátora Seana Hannityho.   

Fox News nakonec prohlásila, že usnesení soudu uznává. K astronomické částce se ale možná v budoucnu přidá další. Firma Smartmatic, která také vyrábí volební systémy, prý chce dokončit, co společnost Dominion začala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.