Volby ve Finsku zřejmě vyhráli opoziční konzervativci. Marinová je třetí

Finské parlamentní volby vyhrála opoziční konzervativní Národní koaliční strana, píše tamní televizní stanice Yle. V parlamentu tak strana získala 48 z 200 křesel. Jako druhá skončila nacionalistická Strana Finů, která obsadí 46 křesel.

O setrvání v čele vlády bojovala dosavadní premiérka Sanny Marinová. Její strana SDP se ale umístila až na třetím místě a obsadí 43 křesel, což je ale o tři více než v posledním volebním období.

[chooze:article;value:469751]

​Svého času nejmladší premiérka světa Sanny Marinová byla ve funkci od roku 2019. Vládu tehdy složila z dalších čtyř stran a do svého kabinetu dosadila 11 žen a 8 mužů. Jak ale připomíná stanice BBC, Marinové se vloni dostalo ostré kritiky poté, co na veřejnost uniklo video z večírku, kde popíjela a tančila s přáteli. Řada Finů její chování odsoudila.

Nedělní volební klání bylo napínavé do samého konce. Dle statistik televize Yle se výsledky stran, které ve volbách obsadily první tři příčky, lišily zhruba o procento. Vítězná Národní koaliční strana při sečtení 99,8 procenta hlasu získala 20,8 procenta, Strana Finů rovných 20 procent a strana dosavadní premiérky SDP 19,9 procenta hlasu. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.