Volební noc na Slovensku byla plná zvratů. Progresivní Slovensko slavilo předčasně

Na jedné straně bujaré oslavy, na druhé nevrlý předseda odstrkuje novináře. A zatímco některými volebními štáby po zveřejnění prvotních výsledků zněl potlesk a jásot, u Směru bylo ticho a klid. Řečnický pultík zůstal prázdný několik hodin. Prvotní reakce Směru tak novináři odhadovali podle zvuků vycházejících z otevřeného okna zasedací místnosti. A nebyla tam nouze o sprostá slova.

Ve štábu Progresivního Slovenska panovala po zveřejnění odhadu výsledků takzvaného exit pollu kolem jedenácté v noci euforie. Předseda Šimečka ale varoval, aby se lidé neradovali předčasně. "Máme exit polly, které vypadají nadějně nebo pozitivně z hlediska naší strany, ale v komentování výsledků bych byl opatrný," upozorňoval Šimečka.

Slovenský statistický úřad si se sčítáním hlasů dával načas. V půl druhé ráno bylo sečtených pouhých 30 procent hlasů. Na dobré náladě ve volebním štábu PS to ale nijak neubíralo. Předseda strany prosil přítomné o trpělivost a ujišťoval je, že je na celou noc dostatek jídla i pití. Dobrá nálada ho ale o pár desítek minut později opustila. "Jakýkoliv výsledek přijmeme s pokorou a zodpovědností," řekl Šimečka.

[chooze:article;value:524365]

Ve tři hodiny ráno byly sečtené necelé tři čtvrtiny hlasů. A začínalo být jasné, že prvotní jásot ve volebním štábu PS byl poněkud předčasný. Důvod k oslavám naopak měl jeho největší soupeř Směr, jehož volební štáb byl ale poloprázdný.

V půl čtvrté ráno ve volebním štábu strany Směr už moc živo nebylo. Přítomné šlo napočítat na prstech jedné ruky. Exministr vnitra Robert Kaliňák alespoň zbytku čekajících novinářů zajistil teplý guláš.

Oficiálního vyjádření předsedy Roberta Fica se v noci nikdo nedočkal. Živo bylo jen za zavřenými dveřmi. Z okna zasedačky zněly radostné výkřiky, zpěv i česká hymna. "My jsme mimořádně veselá strana. A to k tomu nějak patřilo. A mnoho jiných, krásných písniček jsme si zazpívali," řekl Kaliňák.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.