Volit v USA budou i Češi. K volbám chodím s dětmi, chci je to naučit, říká Eva

Eva a Michaela. Dvě Češky, které už desítky let žijí ve Spojených státech. Mají tam rodiny, občanství a samozřejmě i volební právo. Obě se považují za poměrně silné demokratky. "Nejsou tady žádné velké výkyvy, nějaké divočiny, že najednou budeme vystupovat z NATO," popsala situaci v USA Michaela Santa Barbara.

Jenže s relativním politickým klidem přichází i jakási nezaujatost. Podle Michaely teď řadu lidí volby nezajímají a má strach, že se nyní a potažmo ani v listopadu u voleb neukážou. Z výběru není nadšená ani Eva. "Radši bych viděla někoho jiného na obou stranách, ale máme tyhle dva a s tím už se nic nestane," poznamenala Eva Johnsonová.

[chooze:article;value:545869]

Obě během rozhovorů za důležitá témata označily ekonomiku, která podle nich není v tak katastrofálním stavu, jak republikáni tvrdí. A také migraci. Pouze stavba hraniční zdi podle Evy nic nezachrání. "Měly by být přestupy, kde by mohli přestoupit legálně. Měli by umožnit lidem, aby tady mohli pracovat legálně, aby ty nelegální lidi tady nebyli a mohli platit daně," myslí si Eva.

Nejen mezi Čechy se o Atlantě, hlavním městě Georgie, mluví jako o modré demokratické bublině. A není se čemu divit. Bidenovi vítězství v roce 2020 v podstatě zachránila, letos to tak možná nebude. Zbytek státu je výrazněji prorepublikánský. "Já většinou jdu s dětmi, aby viděly, že k volbám by člověk měl jít. Tomu nejstaršímu teď bude 18, tak mu říkám, že v listopadu musí jít volit, a on se ptá proč, vždyť oběma je 80. Nechce, aby tam byl ani jeden," řekla Michaela.

Volební místnosti se v Georgii otevřely v poledne středoevropského času. Lidé mají na hlasování 12 hodin, výsledky by měly být známé už nad ránem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.