Volně žijících zvířat výrazně ubývá. Pro lidstvo je to velký problém, tvrdí vědci

Lidé již vyhladili velké množství zvířat a mnoho z nich vytlačili z přirozeného prostředí. Vědci tvrdí, že vstupujeme do dalšího období hromadného vymírání, které je ale tentokrát způsobeno člověkem. Podle studie, kterou sdílel deník CNN, je hlavním faktorem ničení krajiny i změna klimatu. Se zrychlujícím se globálním oteplováním se pak situace údajně ještě zhorší.

Autoři studie analyzovali více než 70 tisíc druhů zvířat po celé zemi, a to od savců, ptáků, plazů, přes obojživelníky, ryby i hmyz. Zkoumali, zda populace konkrétních druhů v průběhu času rostly, nebo naopak klesaly. 

Studie ukázala, že v případě zkoumaných zvířat došlo v posledních letech k výraznému snížení populace u 48 procent z nich. Naopak nárůst byl zaznamenán u pouhých tří procent zkoumaných druhů. Globální pokles biologické rozmanitosti zvířat tak představuje jeden z nejvíce alarmujících důsledků lidských dopadů na planetu.

[chooze:article;value:502391]

Podle spoluautora studie Daniela Pincheira-Donosa jsou výsledky "drastickým varováním". Probíhající krize je dle jeho slov závažnější, než se dosud myslelo. Studie se přitom nesoustředí jen na ohrožené druhy. Z výzkumu totiž vyplynulo, že 33 procent zkoumaných druhů směřuje k tomu, aby se na seznamu ohrožených zvířat objevilo také.

Nejvíce postižení prý jsou obojživelníci. U ryb a plazů ukázaly výsledky poněkud lepší zprávu, a to že jejich populace zůstává stabilní. Z geografického hlediska se pak poklesy týkají nejvíce druhů žijících v tropických oblastech. "Zvířata v tropech jsou mnohem citlivější na rychlé změny teplot," vysvětlil Pincheira-Donoso.

Někteří vědci upozorňují na to, že se lidem již mnohokrát povedlo přivést zvíře z pokraje vyhynutí zpět k vyšším číslům, nicméně podle profesora Brendana Godleyho, který vyučuje vědu o ochraně přírody na Exeterské univerzitě v Anglii, bychom těmito výsledky měli být znepokojeni. "Bez prosperujících populací, druhů a ekosystémů nemůžeme přežít," zdůraznil.

Záchrana nosorožce bílého severního je o krok blíž (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.