Von der Leyenová chce opět předsedat Evropské komisi. Nebude to mít lehké

Ursula von der Leyenová za svou práci v Evropské komisi nejednou sklidila potlesk. Jenže řada jejích rozhodnutí vyvolala spíše nevoli. Kritika se na von der Leyenovou v minulosti snesla kvůli nákupu vakcín proti covidu nebo nezvládnutí energetické krize.

"Je zejména kritizována za to, že byla takovou hybnou silou v přijetí toho evropského Green Dealu, který celou řadu zemí popudil," vysvětlil politolog Jiří Pehe.

Právě od přehnaně zeleného smýšlení se bude muset von der Leyenová prý odklonit, aby vůbec mohla pomýšlet na další roky v předsednickém křesle.

"Ta koalice, která většinou zajistila nejvíc strategické volby, jako je například potvrzení komise, což znamená socialisté, liberálové a lidovci, tak tato koalice oslabí. A teď bude záležet, jak vnitřně budou ty kluby soudržné," upozornil europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

[chooze:article;value:523856]

Aby se von der Leyenová stala znovu předsedkyní Evropské komise, bude muset získat podporu více než poloviny europoslanců. Už po volbách 2019 funkci získala s odřenýma ušima. "Zcela jistě jí před volbami takový bianco šek nedáme. My budeme chtít, aby Evropská komise byla výrazně jiná, než byla doposud," sliboval europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

"Za nás je důležité, s jakým programem bude kandidovat a na jakém podkladu bude chtít tu parlamentní většinu, od které bude žádat důvěru právě pro to, aby tu komisi mohla sestavit," sdělil europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

Předseda Evropské komise získává funkci na pět let. Dostává měsíční hrubý plat přes 700 tisíc korun a k tomu má nárok na důchod nebo odstupné po konci ve funkci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.