Von der Leyenová po setkání s Pavlem: EK navrhne zákon o produkci munice

Po řadě zahraničních cest, které prezident Petr Pavel od nástupu do funkce stihl absolvovat, se 2. května ujal role hostitele. Na Pražském hradě přivítal předsedkyni Evropské komise Ursulu von de Leyenovou.

V rámci úterní návštěvy spolu hovořili například o další podpoře válkou zmítané Ukrajiny. "Evropská unie a její členské státy silně podporují Ukrajinu. Celková podpora byla přes 68 miliard eur. Jde ale i o každodenní hmatatelnou pomoc, ve které musíme pokračovat," zdůraznila von der Leyenová v úvodu tiskové konference po setkání s Pavlem.

​Nejvíce je ale podle Pavla i von der Leyenové na Ukrajině potřeba munice. Z toho důvodu by měla ve středu Evropská komise navrhnout zákon o produkci munice v Evropské unii, který by měl její výrobu zrychlit. "Je to opravdu o tom, aby se zintenzivnila výroba munice, protože Ukrajina ji bezprostředně potřebuje," vysvětlila von der Leyenová.

[chooze:article;value:502243]

Předsedkyně Evropské komise pak poděkovala České republice a "úžasným českým obyvatelům" za jejich exemplární solidaritu s Ukrajinou. "Jsem si vědoma toho, že obyvatelé České republiky přivítali nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků na hlavu, což je úžasné a za to jsem vděčná," dodala von der Leyenová.

Petr Pavel na tiskové konferenci následně dodal, že s von der Leyenovou hovořil i o českém předsednictví a zastoupení Čechů v evropských institucích. Nevyhnuli se ani tématu vztahu s Čínou. Podle Pavla je důležité pracovat na společné politice ve vztahu k Číně, a to tak, aby státy dokázaly vytvořit protiváhu ve strategickém soupeření ve všech oblastech.

"Je naprosto jasné, že se o soupeření jedná. Čína a další nedemokratické země nesdílejí stejné hodnoty, mají odlišné dlouhodobé strategické cíle a z tohoto pohledu se na naše vztahy s Čínou musíme dívat," zdůraznil. V geopolitických výzvách budou podle von der Leyenové Česká republika a Evropská unie nadále jednotné.

[chooze:article;value:501545]

​Pavel se měl s von der Leyenovou původně setkat už v rámci dubnové návštěvy Bruselu. Tehdy ale předsedkyně z rodinných důvodů setkání zrušila a narychlo se vrátila do Německa. Úterní setkání v Praze je tak náhradou za zrušený termín. V rámci návštěvy se má von der Leyenová setkat i s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Některým tématům, o kterých Pavel s von der Leyenovou hovořil, se prezident věnoval právě už v dubnu. Tehdy se sešel například s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou.

Tématu se věnovala i reportáž v Televizní novinách:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.